Flan – hiszpański pudding waniliowy

Flan, czyli jeden z najbardziej popularnych deserów w Hiszpanii, a także w Ameryce Południowej. Bajecznie prosty do wykonania, z łatwo dostępnych składników. Kremowy, aksamitny, o przepysznym waniliowym smaku. Konsystencją przypomina trochę galaretkę, ale nie jest tak bardzo sztywny. Znajdziecie go w menu pewnie większości hiszpańskich restauracji, ale bez problemu zrobicie go też w domu. Proponuję od przygotowania klasycznej, waniliowej wersji, ale na tym nie warto poprzestawać. Dodatki ogranicza tylko wyobraźnia – czekolada, skórka pomarańczowa, ekstrakt migdałowy, wiórki kokosowe itd. Znajdźcie swoją ulubioną wersję :-)

flan

Składniki na 9 porcji:

  • szklanka cukru
  • 600 ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub ziarenka wyskrobane z laski wanilii
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

Składniki na karmel:

  • pół szklanki cukru

Wykonanie:

Przygotuj 9 małych kokilek lub innych naczyń żaroodpornych albo jedno większe. Przygotuj również większą blachę do pieczenia, do której przed pieczeniem wlejesz wodę i wstawisz kokilki. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

Na patelnię wsyp pół szklanki cukru, rozprowadź go po całej jej powierzchni i podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier zacznie się topić. Potrząsając delikatnie patelnią, ale nie mieszając pozwól, aby cukier w całości się stopił i wówczas zdejmij z ognia.Uważaj, żeby się nie przypalił, więc nieustannie pilnuj patelni. Gotowy karmel bardzo szybko przelewaj do kokilek, a następnie rozprowadzaj w nich karmel po dnie i ściankach. Trzeba działać bardzo szybko zanim karmel zastygnie na kamień.

Mleko zagotuj z ziarenkami wanilii lub esencją, a następnie odłóż do wystudzenia. Jajka i żółtka roztrzep razem ze szklanką cukru (możesz to zrobić też mikserem) i wlej ostudzone mleko. W tym momencie możesz dodać ewentualnie wybrane dodatki. Gotową masę przelej do przygotowanych kokilek. Naczynia ułóż na wcześniej przygotowanej blasze, do której wlej bardzo gorącą wodę do połowy wysokości kokilek. Włóż do piekarnika na ok. 45 minut. Wyjmij, wystudź, a następnie włóż do lodówki do schłodzenia.

Schłodzony deser w kokilkach podawaj w następujący sposób – przygotuj miseczkę z gorącą wodą i wkładaj do niej na chwilę schłodzone kokilki. Następnie nożem przejedź wewnętrzne krawędzie naczynka, przykryj je talerzykiem i szybkim ruchem odwróć tak, aby deser znalazł się na talerzu. Flan powinien ładniej odejść  do naczynia i pokryć się lekko płynnym karmelem.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz