Połączenie słodkiego buraka ze słodkim kokosem to strzał w dziesiątkę. Ukochaną, klasyczną botwinkową tym razem doprawiłam na nieco orientalną nutę i wyszło obłędnie. Korzystajcie póki czas :-)
Inspiracja: http://www.jadlonomia.com/2015/05/botwinka-z-mlekiem-kokosowym.html
Składniki na ok. 3 litry zupy:
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 pęczki botwinki
- 1 duży ziemniak
- 2 marchewki
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 2 litry wody
- 500 ml mleka kokosowego
Wykonanie:
Botwinkę, ziemniaka i marchewki porządnie umyć, ewentualnie obrać i pokroić w talarki.
Czosnek obrać i drobniutko posiekać.
Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić czosnek. Chwilkę podsmażać, a następnie wrzucić wszystkie warzywa. Dusić ok. 20 minut. Doprawić wszystkimi przyprawami.
Następnie całą zawartość patelni przerzucić do dużego garnka, zalać woda i mlekiem. Zagotować i gotować ok. 15 minut.
Gotowe.
Świetny pomysł z dodatkiem mleka kokosowego!
Z mleczkiem kokosowym jeszcze nie jadłam a bardzo je lubię. Muszę sama zrobić. Zupka świetna
Super ! Ślinka leci :)
Wlewałam już mleko kokosowe do pomidorowej to i z botwinką chętnie poeksperymentuję :)
Smaczna.
Prezentuje się kusząco :D
Dla mnie to połączenie idealne! Botwinka i mleczko kokosowe :) Pycha
ale ciekawy pomysł :) świetna zupka!
Uwielbiam połączenie botwinki z mlekiem kokosowym i nawet jutro planowałam robić podobną zupę, ale życie chyba trochę pokrzyżuje mi plany :P Ale jak nie jutro, to za tydzień ;)
Przepiękny kolorek:)
Zapowiada się pysznie, kolor idealny :)
Super takie połączenie musi smakować :))
Super zupka, na pewno wypróbuje :)
kuszące połączenie! lubię kokosowy smak, chętnie wypróbuję go w połączeniu z botwinką:)
Botwinka i mleko kokosowe… rozmarzyłam się. To jest wspaniałe połączenie :)
Prawdziwie wiosenna zupka z nutka egzotyki:))
Bardzo ciekawa wersja, warto spróbować:)