Chleb kukurydziany

Z nadmiaru mąki kukurydzianej, którą kupuję jak maniak w celu produkcji domowych nachosów, upiekłam chleb. Pięknie rośnie, ma cudownie słoneczny kolor i smakuje naprawdę dobrze. Nieco się kruszy, w porównaniu do pszennego chleba poprzez brak glutenu w mące kukurydzianej, ale to niewielki mankament. Upieczcie koniecznie.

Składniki:

  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżka świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie, porządnie wymieszać.

Dodać sól, obie mąki i rozkłócone jajko. Wyrobić gładkie ciasto.

Na końcu dodać roztopione masło i całość ponownie wyrobić.

Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać lekko mąką.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i przełożyć do przygotowanej foremki. Wyrównać i znowu odstawić pod przykryciem do podrośnięcia (na ok. 30 minut).

Po tym czasie włożyć do pieca razem z drugą foremką napełnioną zimną wodą (tak aby w piekarniku utworzyła się para wodna i chleb był chrupiący).

Piec ok. 1 godziny. Wyciągnąć, wystudzić i delektować się :-)

16 thoughts

  1. Domowych nachosów jeszcze nie robiłam i nawet nie wpadłabym na to że można. Jesteś genialna stwierdzam, a chlebuś piękny ci wyszedł.

  2. Wygląda bardzo apetycznie. Do tego zdrowszy niż całkowicie pszenny :)

  3. Zapisuję ! Uwielbiam tosty z chleba kukurydzianego, nawet dziś kupiłam taki chlebek w piekarni, i szczerze mówiąc to przymierzałam się do zrobienia go:)) Jednak najbardziej jestem uzależniona od chleba na zakwasie bez drożdży:)) Dziś piekłam żytnio-orkiszowy z nasionami dyni i babki płesznik, właśnie się studzi:)) Kolejny chlebek robię kukurydziany:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *