Laksa – malezyjska zupa

Pozostając jeszcze chwilę w malezyjskim klimacie, nie mogłam nie poczynić narodowego dania, czyli laksy. Ile Malezyjczyków, tyle przepisów na laksę. Czasem to bardziej zupa, a czasem gęsty sos. Ciężko uznać, który przepis jest najwłaściwszy, więc na bazie kilkunastu przepisów, stworzyłam swój własny. I wyszło pysznie :-) Jak to w przypadku azjatyckich dań, aromatycznie, pikantnie i rozgrzewająco. No i smacznie, obłędnie smacznie :-)

Składniki na ok. 2,5 litra zupy:

Składniki na pastę laska:

  • 3-4 szalotki lub 1 czerwona cebula
  • ok. 4 cm kawałek galangalu
  • 6 suszonych papryczek chilli
  • 1 łyżka pasty krewetkowej
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka ziaren kolendry

Składniki na zupę:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu rybnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 ml mleka kokosowego
  • 2 litry wywaru drobiowego
  • 4 podudzia z kurczaka
  • sok z jednej limonki
  • 1 łyżka soli (do smaku)

Do podania:

  • makaron pszenny lub ryżowy
  • szczypiorek
  • liście kolendry
  • kiełki fasoli mung

Wykonanie:

Składniki na pastę zblednować na gładką pastę.

Przygotować bulion z kurczaka. Podudzia umyć, zalać zimną wodą i gotować ok. 1 godzinę. Wyciągnąć mięso i usunąć kości. Mięso odłożyć na później. Bulion trzymać na ogniu.

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego przygotowaną pastę. Chwilę smażyć. Dodać sos rybny, sojowy, cukier trzcinowy i całość zalać mlekiem. Zagotować i dodać do gotującego się bulionu drobiowego. Wymieszać i ponownie zagotować. Doprawić solą i sokiem z limonki.

Gotową zupę serwować z ugotowanym mięsem z kurczaka, przygotowanym makaronem, kiełkami fasoli mung oraz liśćmi kolendry.

Reklamy

23 thoughts

  1. Wchodzę na bloga i otwieram przepis za przepisem, bo mnie zainteresowały. A przerwa w pracy się kończy :D Kuchnia malezyjska jest dla mnie czymś kompletnie nieznanym, bardzo chętnie przyjrzę sie bliżej Twoim przepisom :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s