Pesto z jarmużu

Po świątecznym szaleństwie, ale ciągle jeszcze w świątecznym klimacie warto sięgnąć po jarmuż. Z rodziny kapustowatych, intensywnie zielony i dosyć wytrzymały. Bardzo zdrowy i na całe szczęście coraz bardziej dostępny! Dzisiaj banalny przepis na pesto, które zrobicie w kilka minut.

Składniki na 2 słoiczki:

  • 200 g świeżego jarmużu
  • 60 g sera grana padano
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • spora szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie:

Wszystkie składniki utrzeć ze sobą w moździerzu albo potraktować blenderem (nie ukrywam, że tym drugim będzie łatwiej). Gotowe. Trzymać w słoiczkach, nawet przez dłuższy okres czasu, z wierzchu polać oliwą.

Reklamy

14 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s