Zupa z zielonej soczewicy po indyjsku

Pachnąca rozgrzewająca zupa z zielonej soczewicy po indyjsku. Mogłabym ją nazwać dalem (dhalem), czyli indyjskim daniem na bazie dowolnej soczewicy, ale to właściwie moja swobodna interpretacja.

Dużo aromatycznych przypraw takich jak kumin, gorczyca, liście curry, kurkuma sprawiają, że zupa niemal uzależnia. Warto zakupić podane przeze mnie przyprawy by całą zimę i nie tylko móc upajać się ich zapachem, aromatem i smakiem. Dla mnie to obowiązkowy zestaw na jesienno-zimowe smutki.

Zupę z soczewicy możecie przygotować z dowolnego koloru strączka. Ja miałam zieloną, ale nada się zarówno czerwona jak i żółta. Wówczas zupę krócej gotujemy.

dahl z zielonej soczewicy

Składniki na ok. 2 litry zupy z zielonej soczewicy (ok. 4 porcje):

Do podania:

  • garść posiekanej świeżej kolendry

Wykonanie:

Soczewicę zalej wodą i odstaw na minimum godzinę. Najlepiej moczyć ją kilka godzin. Następnie odsącz.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przygotuj wszystkie przyprawy. Pomidory świeże sparz i pozbądź ich skórki.

W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulę i czosnek, podsmaż chwilę. Następnie dodaj wszystkie przyprawy, smaż chwilę aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj pomidory oraz soczewicę. Podsmaż chwilę i zalej wodą. Przykryj pokrywką, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 1 godzinę.

Po tym czasie spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą.

Zupę z zielonej soczewicy podawaj na gorąco, np. z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą.

14 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.