Zupa dahl z zielonej soczewicy

Przepyszna, gęsta i sycąca indyjska zupa. Mimo, że wegetariańska, doskonale zaspokaja głód i rozgrzewa. Na jesienne chłody jak znalazł. Mimo długiej listy składników, banalnie prosta i szybka do zrobienia. Zieloną soczewicę możecie zastąpić czerwoną, będzie się jeszcze krócej gotowała. Nie żałujcie przypraw, poczucie smak Indii ;-)

dahl z zielonej soczewicy

Składniki na ok. 2 litry zupy:

  • 200 g soczewicy zielonej
  • 1,5 litra wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 małe cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki soli
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • kilka goździków
  • 2 ziarenka zielonego kardamonu

Do podania:

  • świeża kolendra
  • pieczywo lub ryż

Wykonanie:

Soczewicę zalewamy wodą, dodajemy kurkumę, ostrą paprykę, sól, pieprz i kawałek świeżego, startego imbiru. Przykrywamy, zagotowujemy, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 30-40 minut, aż soczewica zmięknie.

W tym czasie sparzamy i obieramy ze skórki pomidory. Kroimy na mniejsze części i dodajemy pod koniec gotowania soczewicy.

Cebulę i czosnek obieramy a następnie drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim pozostałe przyprawy czyli oba rodzaje kminu, cynamon, gałkę, goździki i kardamon. Dodajemy pokrojone warzywa, chwilę podsmażamy i dorzucamy do zupy.

Całość gotujemy jeszcze ok. 10 minut.

Podajemy z posiekaną świeżą kolendrą i ryżem lub świeżym pieczywem.

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz