Kotlety mielone

Jadam je bardzo rzadko, ale to jedno z tych dań, które absolutnie kojarzą mi się z domem. Mielone, ziemniaki i marchewka z groszkiem. Zestaw dobrze znany pewnie nie tylko u mnie. Nie są specjalnie wyszukane. Ot zwykłe kotlety, ale czasem warto przypomnieć sobie domowy smak, szczególnie z dala od rodzinnego gniazda.

Składniki na 6 kotletów:

  • 250 g mielonego mięsa – wieprzowego bądź wołowo-wieprzowego, ewentualnie indyczego (najlepiej kupić kawałek mięsa i poprosić w sklepie o zmielenie lub zmielić samemu, unikajmy gotowych paczek z supermarketu)
  • 1 mała bułka kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Bułkę moczymy w mleku, do całkowitego wchłonięcia płynu i zmięknięcia pieczywa.

Zmielone mięso przekładamy do miski. Wbijamy w nie jajko i dodajemy namokniętą bułkę.

Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do miski.

Przyprawiamy i wyrabiamy masę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem.

Z mięsnej masy lepimy zgrabne kotleciki, nie za duże. Obtaczamy dokładnie w bułce i ostrożnie kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu przez ok. 2,5 minuty z każdej strony. Następnie usmażone kotlety przekładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gotowe!

Reklamy

7 thoughts

  1. Mielone lubię, choć jadam naprawdę bardzo rzadko. Ale marchewka na gęsto z groszkiem to zmora mojego dzieciństwa. Do tej pory nie zjem :)

Dodaj komentarz