Muszle makaronowe nadziewane kurkami

Niekiedy aby zrobić wykwintny obiad, naprawdę nie trzeba spędzić nad nim połowy dnia. Dzisiejszą propozycję spokojnie można podać jako makaron z sosem. Ale jeżeli zależy Wam na atrakcyjnym wyglądzie potrawy, nafaszerujcie makaronowe muszle i krótko zapieczcie. Efekt spędzenia 10 godzin w kuchni gwarantowany, o smaku nie wspomnę. Sezonowo z kurkami, poza sezonem możecie dodać pieczarki. Pyszne!

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 250 makaronu muszle (14 muszli)
  • 200 g kurek
  • 125 g serka mascarpone
  • pół cebuli
  • 3 łyżki twardego sera – np. parmezanu, grana padano, pecorino
  • 1 łyżka masła
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki do posypania (u mnie, z racji pietruszkowstrętu domownika – świeży tymianek)

Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente, czyli ok. 15 minut. Cc jakiś czas delikatnie mieszamy, aby muszle się nie posklejały. Odcedzamy pozostawiając ok. 0,5 szklanki wody z gotowania. Ugotowany makaron polewamy odrobiną oliwy i rozkładamy tak, aby muszle się nie posklejały.

Do formy do pieczenia (może to być naczynie żaroodporne lub po prostu blaszka do pieczenia ciast) wlewamy wodę z gotowania makaronu i resztę oliwy.

Kurki porządnie myjemy i osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na maśle, następnie dodając kurki. Smażymy ok. 10 minut. Na końcu dodajemy mascarpone. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziewamy muszle, które układamy w przygotowanym naczyniu. Posypujemy startym serem i zapiekamy w 180 stopniach ok. 10 minut.

Podajemy posypane natką pietruszki.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz