Zupa koperkowa

Domowa zupa koperkowa. Do zrobienia o dowolnej porze roku, ale to właśnie teraz będzie najsmaczniejsza. teraz, gdy koperek jest świeży, pachnący wiosną, aromatyczny. Dzięki niemu powstanie najlepsza zupa, delikatna, lekka, najlepiej podana z młodymi ziemniaczkami. Kwintesencja letniego obiadu.

zupa koperkowa

Składniki na 6 porcji:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • mała cebula
  • ok. 3 l wody
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 większe pęczki koperku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • młode ziemniaki
  • świeże pieczywo

Wykonanie:

Mięso umyj, włóż do dużego garnka, zalej 3 l zimnej wody. Dodaj umyte i obrane marchewki, pietruszki, pora, selera i cebulę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj ok. 2 godzin (im dłużej gotowany wywar tym lepiej).

Po tym czasie odcedź bulion – z ugotowanego mięsa i warzyw możesz przygotować farsz do pierogów, krokietów lub pastę.

Koperek bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią 3/4 posiekanego koperku. Smaż na małym ogniu 2 minuty i wrzuć do zupy, zagotuj. Śmietanę zapraw gorącym wywarem, wymieszaj a następnie powoli dodaj do zupy cały czas mieszając. Całość przypraw solą i pieprzem i na końcu wrzuć pozostałą część koperku.

Możesz ewentualnie gotową zupę zakwasić nieco sokiem z cytryny.

Podawaj z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz