Site icon Poproszę Dokładkę

Schab ze śliwkami lub morelami

Advertisements

Pieczone mięso kojarzy mi się przede wszystkim ze Świętami, uroczystymi okazjami i większą ilością osób. Ozdobna brytfanka lądująca na środku stołu i obiad dla całej familii gotowy. Obiad dobry, bo wychodzi dużo, przy małej ilości pracy, a pysznym efekcie. A to, co ewentualnie zostanie, można zjeść po prostu do kanapki, jak najlepszą wędlinę. Dzisiejszy schab jest jak dla mnie schabem doskonałym, soczystym, absolutnie nie suchym, dodatkowo z banalnym, acz przepysznym słodkim sosem. Połączenie mięsa z owocami kocha się lub nienawidzi, ale w tym przypadku owoce naprawdę świetnie dopełniają całości i dodatkowo nadają soczystości. Czy ze śliwką czy morelą, obie wersje mi smakują, dlatego zrobiłam dwa w jednym. To jak, na ciepło czy na zimno?

Inspiracja: http://smakalajzyt.pl/schab-pieczony/

Składniki na porcję familijną ;-)

Wykonanie:

Schab umyć i osuszyć. Długim, cienkim nożem zrobić w jego środku wgłębienie i wepchnąć doń suszone owoce. Następnie wysmarować go olejem, oprószyć majerankiem, solą i pieprzem. Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni i od razu przełożyć do sporej brytfanny. Jabłka pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Cebulę obrać i przekroić na połówki. Obłożyć nimi schab. Brytfannę przykryć pokrywką lub folią aluminiową i włożyć do pieca. Piec w 180 stopniach przez 1,5 godziny.

Po wyciągnięciu dać mu chwilę odpocząć i dopiero kroić.

Exit mobile version