Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki to idealne warzywa do nadziewania. Wystarczy je upiec, wydrążyć miąższ i nadziać. Brzmi całkiem prosto, prawda? Farsz klasycznego chilli con carne to idealne nadzienie na chłody jesieni. Idealnie rozgrzewa dzięki swojej pikanterii. Dodatkowo, nadziewane bataty to dobry pomysł na sycący, ale lekki i niezbyt tłusty obiad. Całość jest pieczona, nie opływa w tłuszczu i de facto nie wymaga skrobiowego dodatku, wszak mamy tu już ziemniaki. Koniecznie podajcie danie z odrobiną kwaśnej śmietany, sokiem z limonki i opcjonalnie – dojrzałym avocado. Bardzo polecam.
Składniki na 4-6 porcji:
- 8 większych batatów (słodkich ziemniaków)
- 2 garści startego sera mozzarella
Składniki na chilli con carne:
- 500 g mielonej wołowiny – najlepiej użyć średnio tłustego mięsa, np. łopatki
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 puszka pomidorów pelati – w sezonie 3-4 dojrzałe pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- kwaśna śmietana
- sok z limonki
- avocado
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Bataty porządnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, ułóż na blasze i piecz ok. 40 minut aż zrobią się miękkie. Wyjmij z piekarnika i wystudź.
W międzyczasie przygotuj farsz. Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Paprykę pokrój w średnio drobną kostkę. Fasolę odsącz na sitku i przepłucz. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Przygotuj wszystkie przyprawy.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek i chilli. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj mięso. Obsmaż na dosyć sporym ogniu ze wszystkich stron, a następnie dodaj przyprawy: kumin, chilli, oregano, cukier. Dodaj pomidory, wymieszaj i zakryj pokrywką. Duś na średnim ogniu ok. 20 minut.
Następnie dodaj paprykę, duś jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze parę minut mieszając i odłóż do ostudzenia.
Ostudzone bataty delikatnie wydrąż, tak aby nie przedziurawić delikatnej skórki. Wydrążony miąższ dodaj do farszu chilli i wymieszaj. Każdą wydrążoną połówkę ziemniaka nadziewaj obficie farszem i posyp startą mozzarellą.
Zapiekaj ok. 10 minut aż całość będzie gorąca, a ser delikatnie się rozpuści.
Podawaj z kwaśną śmietaną, sokiem z limonki i opcjonalnie avocado.
ale się świetnie smaki muszą komponować :) mniaaaam!!