I znowu coś szakszukopodobnego, czyli najlepsze śniadanie na świecie (chyba). Przepyszny, pełen aromatu pomidorowy sos z kurkami, a w nim lekko ścięte jajka z rozpływającym się żółtkiem. Do tego pajda chleba i wystarczy. Kurki świetnie komponują się z soczystymi dojrzałymi pomidorami, więc poniższe danie najlepiej robić w sezonie – zarówno kurkowym jak i pomidorowym. Obłęd!
Składniki na 4 porcje:
- 4-6 jajek
- 1 cebula
- 4-6 dojrzałych pomidorów lub, poza sezonem, 1 puszka pomidorów pelati
- ok. 200 g kurek
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- garść posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na większe kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Kurki porządnie opłucz pod bieżącą wodą, wysusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę. Dodaj kurki i smaż kilka minut aż te stracą nieco wody. Na końcu wrzuć pomidory, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Wymieszaj i duś kilka minut aż sos zgęstnieje.
Gdy sos już będzie gotowy, za pomocą łopatki zrób w nim wgłębienia i wbijaj w nie jajka. Następnie ogień zmniejsz do minimum i całość przykryj pokrywką. Duś do czasu aż biało całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Ok. 4-5 minut.
Jajka posyp dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.
Zdjecie pierwsza klasa ;p