Desery na bazie nasion chia są nie dość, że banalnie proste to do tego zdrowe i lekkie. I oczywiście smaczne. No ideał :-) Połączenie migdałów z owocami to jedno z moich ulubionych. Pieczone truskawki to geniusz sam w sobie, a do poniższego puddingu sprawdzają się doskonale.
A więcej o puddingu z chia tutaj.
Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze porcje:
- 500 ml mleka migdałowego
- 5 łyżek nasion chia
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- kilka łyżek pieczonych truskawek wraz z syropem
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Zalej mlekiem nasiona chia, dodaj ekstrakt i porządnie wymieszaj, najlepiej trzepaczką. Tak, aby całość dobrze się połączyła i nasiona nie opadły na dno. Odstaw do napęcznienia na minimum 2-3 godziny.
W między czasie przygotuj pieczone truskawki. Umyj je, przepołów, zasyp cukrem i ziarenkami wanilii. Upiecz przez ok. 20 minut.
Gotowy pudding nakładaj do szklaneczek, wykończ porcją pieczonych truskawek, udekoruj płatkami migdałów oraz listkami mięty.
koniecznie spróbuję :)