Banalnie prosty deser na zakończenie sezonu rabarbarowego. Pieczony rabarbar zyskuje na smaku, a połączenie z bitą śmietaną to cóż, kto jej nie lubi? :-) Koniecznie posypcie całość czymś chrupkim, najlepiej bezikami, będzie pysznie!
Składniki na 4 porcje:
- 400 g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka bezików lub kruchych ciasteczek
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.
Rabarbar oczyść i ewentualnie obierz (jeżeli nie jest już młody). Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem i włóż do pieca na ok. 45 minut. Rabarbar powinien całkowicie zmięknąć.
Upieczony i miękki rabarbar zmiksuj na gładki mus i ostudź. Możesz też przepuścić go przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych włókien.
Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do szklanki nakładaj na przemian porcję śmietanki i porcję musu. Deser ozdób pokruszonymi bezikami lub ciasteczkami oraz listkami świeżej mięty.
Deser wpisuje się w smaki lata! Rabarbar i beziki to dopiero połączenie :)
Na pewno wypróbuję to danie.:)
https://julias-cooking.com/
wszystko z rabarbarem uwielbiam :)