Prosty deser z rabarbaru i bitej śmietany

Banalnie prosty deser na zakończenie sezonu rabarbarowego. Pieczony rabarbar zyskuje na smaku, a połączenie z bitą śmietaną to cóż, kto jej nie lubi? :-) Koniecznie posypcie całość czymś chrupkim, najlepiej bezikami, będzie pysznie!

170603_DSC3285-9-2.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g rabarbaru (ok. 4 łodygi)
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka bezików lub kruchych ciasteczek

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni.

Rabarbar oczyść i ewentualnie obierz (jeżeli nie jest już młody). Pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem i włóż do pieca na ok. 45 minut. Rabarbar powinien całkowicie zmięknąć.

Upieczony i miękki rabarbar zmiksuj na gładki mus i ostudź. Możesz też przepuścić go przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych włókien.

Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Do szklanki nakładaj na przemian porcję śmietanki i porcję musu. Deser ozdób pokruszonymi bezikami lub ciasteczkami oraz listkami świeżej mięty.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *