Salsa truskawkowo-pomidorowa

Truskawki nie tylko świetnie smakują w deserach, ale doskonale radzą sobie również w wytrawnych dodatkach. Poniższa salsa to połączenie wszystkiego tego, co lubię w upały. Słodkie, soczyste truskawki, dojrzały pomidor, ostre chilli i orzeźwiająca mięta. Do tego obowiązkowe balsamico nadające kwasowości i słodyczy zarazem. Idealny dodatek do grilla, pieczonego łososia, czy nawet jako przekąska jedzona ze świeżą bagietką. Salsa najlepiej smakuje schłodzona, ale też jedzona na świeżo. Po kilku godzinach truskawki i pomidory puszczają zbyt dużo soków i całość robi się mniej apetyczna. Bardzo polecam w sezonie truskawkowym!

170603_DSC3263-9.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • 1 spory pomidor malinowy
  • spora garść słodkich truskawek
  • pół papryczki chilli lub mniej/więcej do smaku
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka gęstego octu balsamicznego
  • odrobina soli do smaku
  • odrobina roztartego w moździerzu czerwonego pieprzu

Wykonanie:

Pomidora oraz truskawki umyj, pozbądź zdrewniałego wnętrza i szypułek, a następnie pokrój w drobną kostkę.

Chilli i liście mięty drobno posiekaj.

Wymieszaj oliwę z octem.

Wszystkie składniki umieść w misce, polej dressingiem, dopraw solą i roztartym w moździerzu pieprzem. Wymieszaj i schłódź prze chwilę. Podawaj najpóźniej do dwóch godzin.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *