Tarta migdałowa z letnimi owocami i kruszonką

Bardzo łatwa i nieskomplikowana tarta, do której możecie dorzucić swoje ulubione owoce. Dodatek migdałów do klasycznego kruchego spodu sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i jeszcze bardziej kruche. Ciasto rozpływa się ustach, dosłownie! W poniższym przepisie wykorzystałam ostatnie mrożone owoce z zeszłego roku – maliny i jagody. Ale czekam już na kwaskowaty rabarbar, słodkie truskawki i soczyste wiśnie – to ciasto lubi wszystkie owoce :-) Całość posypcie obficie kruszonką, jej nigdy dość! Obłędnie smakuje na ciepło z kulką waniliowych lodów. Chociaż na zimno również niczego jej nie brakuje :-)

170506_DSC2769-9.jpg

Składniki na tartę o średnicy 22 cm:

Składniki na ciasto i kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • ok. 450 g letnich owoców – malin, jagód, truskawek, porzeczek, wiśni – świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Składniki na ciasto i kruszonkę szybko zagnieć ze sobą, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść odrobiną masła i oprósz delikatnie mąką.

Owoce delikatnie wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Jeżeli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej.

Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną połową wylep przygotowaną foremkę. Ciasto jest bardzo delikatne i kruszące się, więc wcześniejsze rozwałkowanie i przeniesienie jest bardzo trudne. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp jakimś obciążnikiem po same brzegi – np. suchą fasolą, grochem, ciecierzycą itp.  Włóż do piekarnika i podpiekaj ok. 12 minut.

Z podpieczonego ciasta zdejmij obciążenie razem z papierem, wyłóż owoce z mąką ziemniaczaną i całość posyp roztartą w palcach pozostałą porcją ciasta. Tak, aby otworzyło kruszonkę. Włóż do piekarnika na ok. 25-30 minut.

Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.

170506_DSC2775-9.jpg

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *