Bardzo łatwa i nieskomplikowana tarta, do której możecie dorzucić swoje ulubione owoce. Dodatek migdałów do klasycznego kruchego spodu sprawia, że ciasto jest delikatniejsze i jeszcze bardziej kruche. Ciasto rozpływa się ustach, dosłownie! W poniższym przepisie wykorzystałam ostatnie mrożone owoce z zeszłego roku – maliny i jagody. Ale czekam już na kwaskowaty rabarbar, słodkie truskawki i soczyste wiśnie – to ciasto lubi wszystkie owoce :-) Całość posypcie obficie kruszonką, jej nigdy dość! Obłędnie smakuje na ciepło z kulką waniliowych lodów. Chociaż na zimno również niczego jej nie brakuje :-)
Składniki na tartę o średnicy 22 cm:
Składniki na ciasto i kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- ok. 450 g letnich owoców – malin, jagód, truskawek, porzeczek, wiśni – świeżych lub mrożonych
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Składniki na ciasto i kruszonkę szybko zagnieć ze sobą, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na tartę natłuść odrobiną masła i oprósz delikatnie mąką.
Owoce delikatnie wymieszaj ze skrobią ziemniaczaną. Jeżeli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Schłodzone ciasto podziel na pół. Jedną połową wylep przygotowaną foremkę. Ciasto jest bardzo delikatne i kruszące się, więc wcześniejsze rozwałkowanie i przeniesienie jest bardzo trudne. Nakłuj w kilku miejscach widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp jakimś obciążnikiem po same brzegi – np. suchą fasolą, grochem, ciecierzycą itp. Włóż do piekarnika i podpiekaj ok. 12 minut.
Z podpieczonego ciasta zdejmij obciążenie razem z papierem, wyłóż owoce z mąką ziemniaczaną i całość posyp roztartą w palcach pozostałą porcją ciasta. Tak, aby otworzyło kruszonkę. Włóż do piekarnika na ok. 25-30 minut.
Ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Pyszny pomysł, uwielbiam tarty z owocami
Mniam pysznie się prezentuje :-)
Widok Twojej tarty jest piękny i smaczny. Proszę o kawałek :)
jaka letnia i pyszna:)