Bardzo łatwy i prosty w wykonaniu pomysł na szparagi. Kilka składników, a wychodzi nam świetna przekąska sama w sobie lub dodatek do obiadu. I chociaż nie ma tu krzty pieczywa, starty parmezan i zmielone migdały przyjemnie udają zasmażoną tartą bułkę. Świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje! Pamiętajcie, aby szparagi gotować bardzo krótko i od razu przelać je zimną wodą, aby wciąż były chrupiące i jędrne. Następnie smażcie je tylko do lekkiego przyrumienia, aby nie stały się włókniste. Zapraszam.
Składniki na 2 porcje:
- kilka dosyć cienkich, zielonych szparagów (ok. 8-10 sztuk)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- 2 łyżki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 2 łyżki startego na najdrobniejszych oczkach parmezanu
- 2 łyżki migdałów w płatkach, lekko stostowanych na suchej patelni
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Szparagi opłucz zimną wodą i odłam twarde końcówki. Chwyć warzywo i przełam, szparag sam wie, w którym miejscu powinien się złamać :-)
Tak przygotowane szparagi wrzuć do wrzątku na ok. 2 minuty, następnie przelej je dużą ilością lodowatej wody. Zblanszowane szparagi polej oliwą, sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
Delikatnie rozgrzej patelnie i przełóż do niej doprawione warzywa. Posyp zmielonymi migdałami wymieszanymi z parmezanem. Podsmaż przez chwilę cały czas mieszając. Migdały z serem utworzą coś na podobieństwo delikatnej panierki z bułki tartej.
Szparagi zdejmij z patelni razem z “panierką” i obsyp stostowanymi płatkami migdałów. Podawaj natychmiast.
Tak proste, a tak pyszne :) Szparagom nie potrzeba wiele :)
Wygląda przepysznie :)
Pyszne :) Uwielbiam takie dania :)
Wspaniałe danie
Uwielbiam,właśnie czekają na wykorzystanie w lodówce.Podoba mi się twoja wersja ich podania.
Uwielbiam zielone szparagi. Tak przygotowane i podane prezentują się znakomicie. Skąd ten śliczny talerzyk?
Dziękuję :-) A talerzyk zapożyczony z pracy ;-)
ale pyszności :)
Pyszny pomysł na szparagi:)