Mini pizze z sosem śmietanowym, ziemniakami i boczkiem

Pizza jest dobra na wszystko, szczególnie na śniadanie, obiad i kolację ;-) Z kolei mini pizze, czyli też pizzerinki to idealna opcja na wyjście – czy to do szkoły, pracy czy ja piknik. Łatwo je zapakować i nie szkodzi im temperatura pokojowa. Dosyć restrykcyjnie podchodzę do tak zwanych oryginalnych przepisów (chociaż co w dzisiejszym świecie można nazwać oryginalnym?), uważam, że akurat pizza nie jedno ma imię. O ile potrafię przyczepić się do zbyt grubego ciasta, o tyle wierzch za każdym razem może być inny. Najważniejsze to zachować umiar i smakowy balans, nie przekombinować. Poniższe mini pizze to trochę taka polska wariacja, no bo i ziemniaki, i boczek, a nawet nasze warzywo narodowe czyli cebula ;-)     (już widzę te nazwy w pizzeriach: pizza drwala, farmera, hydraulika). Niech Was jednak to nie zmyli, wszak pizza nie zawsze musi mieć pomidorowy sos. A ten śmietanowy jest świetny! Do tego przaśne, ale dobrze do siebie pasujące dodatki i już. W końcu, kto nie lubi pizzy? :-)

170426_DSC2649-9.jpg

Składniki na 7 sztuk:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
  • 10 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
  • 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos śmietanowy:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego sera żółtego – u mnie mimolette, można użyć dobrej jakości goudy lub parmezanu
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Składniki na wierzch:

  • 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • ok. 150 g wędzonego boczku
  • ok. 100 g startego sera źółtego – u mnie mimolette, można użyć dobrej jakości goudy

Wykonanie:

Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę, sól i wyrób gładkie ciasto. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zagnieć na elastyczną kulę. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5h.

W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.

Ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, cebulę w piórka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni na rumiano. Ser zetrzyj na tarce.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 7 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz formując grubsze ranty. Układaj na blasze. Każdy placek smaruj łyżką sosu i układaj na nim plasterki ziemniaka, trochę boczku, cebuli. Pozostaw do podrośnięcia jeszcze na ok. 10 minut. Następnie włóż do pieca i piecz ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty rozłóż na pizzerinkach ser, tak aby się rozpuścił, ale nie przypalił. Mini pizze powinny być ładnie zarumienione.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *