Pizza jest dobra na wszystko, szczególnie na śniadanie, obiad i kolację ;-) Z kolei mini pizze, czyli też pizzerinki to idealna opcja na wyjście – czy to do szkoły, pracy czy ja piknik. Łatwo je zapakować i nie szkodzi im temperatura pokojowa. Dosyć restrykcyjnie podchodzę do tak zwanych oryginalnych przepisów (chociaż co w dzisiejszym świecie można nazwać oryginalnym?), uważam, że akurat pizza nie jedno ma imię. O ile potrafię przyczepić się do zbyt grubego ciasta, o tyle wierzch za każdym razem może być inny. Najważniejsze to zachować umiar i smakowy balans, nie przekombinować. Poniższe mini pizze to trochę taka polska wariacja, no bo i ziemniaki, i boczek, a nawet nasze warzywo narodowe czyli cebula ;-) (już widzę te nazwy w pizzeriach: pizza drwala, farmera, hydraulika). Niech Was jednak to nie zmyli, wszak pizza nie zawsze musi mieć pomidorowy sos. A ten śmietanowy jest świetny! Do tego przaśne, ale dobrze do siebie pasujące dodatki i już. W końcu, kto nie lubi pizzy? :-)
Składniki na 7 sztuk:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 10 g drożdży świeżych (lub 2 razy mniej suszonych)
- 150 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na sos śmietanowy:
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- drobno posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki startego sera żółtego – u mnie mimolette, można użyć dobrej jakości goudy lub parmezanu
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Składniki na wierzch:
- 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 1 mała cebula
- ok. 150 g wędzonego boczku
- ok. 100 g startego sera źółtego – u mnie mimolette, można użyć dobrej jakości goudy
Wykonanie:
Przygotuj ciasto. Drożdże rozpuść w wodzie, dodaj mąkę, sól i wyrób gładkie ciasto. Na końcu dodaj oliwę i ponownie zagnieć na elastyczną kulę. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1-1,5h.
W tym czasie przygotuj sos. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą.
Ugotowane ziemniaki pokrój w talarki, cebulę w piórka. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż go na patelni na rumiano. Ser zetrzyj na tarce.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 7 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz formując grubsze ranty. Układaj na blasze. Każdy placek smaruj łyżką sosu i układaj na nim plasterki ziemniaka, trochę boczku, cebuli. Pozostaw do podrośnięcia jeszcze na ok. 10 minut. Następnie włóż do pieca i piecz ok. 20 minut. Na ostatnie 3 minuty rozłóż na pizzerinkach ser, tak aby się rozpuścił, ale nie przypalił. Mini pizze powinny być ładnie zarumienione.
mój brat byłby zachwycony i pizza i śmietana :)