Najprostsza i najsmaczniejsza surówka z młodej kapusty. Bardzo wiosenna i lekka, tak możemy wykorzystać pierwsze nowalijki. Będzie świetnie pasować do obiadu. Nie żałujcie odświeżającego koperku! W tym przypadku, sekret tkwi w prostocie.
Składniki na sporą miskę:
- pół średniej wielkości młodej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- mała cebula
- 8 łyżek oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
Wykonanie:
Kapustę dosyć drobno poszatkuj, posyp solą i wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny aż warzywo puści wodę i tym samym zmięknie.
Marchewkę i cebulę obierz. Tę pierwszą zetrzyj na tarce na największych oczkach, cebulę posiekaj w drobne piórka.
Olej wymieszaj z octem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Kapustę porządnie odciśnij i wylej wodą. Dodaj do niej marchewkę, cebulę i całość polej dressingiem. Wymieszaj i schłódź w lodówce.
uwielbiam i robię podobną :)
uwielbiam do mielonych ;)