Grill to przecież nie tylko mięso. Genialne smakują chociażby warzywa otulone grillowym dymem lub właśnie owoce. Ananas to główny przedstawiciel w swojej kategorii. Wdzięcznie się kroi i sam w sobie przyjemnie karmelizuje. Jeżeli jednak chcecie mu nadać jeszcze leszy smak, przygotujcie prosty sos na bazie rumu. Alkohol przyjemnie wzmocni smak, a cukier spowoduje większą karmelizację. Łatwy i lekki deser. Najlepiej smakuje podany gorący, dla równowagi z lodami lub porządnie schłodzoną bitą śmietaną.
Składniki na 2 porcje:
- 4 plastry świeżego i dojrzałego ananasa
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżki jasnego rumu
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Rozgrzej grilla lub grillową patelnię.
Masło rozpuść razem z cukrem, dodaj rum i cynamon, wymieszaj.
Plastry ananasa kładź na rozgrzany ruszt lub patelnię i delikatnie polewaj przygotowanym sosem. Grilluj ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż owoc ładnie się zarumieni i skarmelizuje.
Najlepiej smakuje na ciepło, podany ze śmietankowymi lodami lub bitą śmietaną.
Ananasa możesz również pokroić w większą kostkę, nabić na patyczki szaszłykowe i dalej postępować zgodnie z przepisem.
ależ pycha, ananas,rum,super połączenie:)