Zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach, tuż obok żurku i barszczu białego, kolejna z tradycyjnych wielkanocnych zup. Chociaż chyba najmniej znana, nie ustępuję dwóm pierwszym na krok. W zasadzie jest całkiem do nich podobna, aczkolwiek nie jest kwaśna, jest delikatniejsza i ostrzejsza, rzecz jasna za sprawą chrzanu. Jego ilość możecie sobie dozować – ja lubię mocno chrzanową, ale można go dodać po prostu mniej. Najlepiej wykorzystać najbardziej aromatyczny świeży korzeń chrzanu, ale jeżeli nie macie do niego dostępu, można użyć ten ze słoiczka, koniecznie dobrej jakości. Im więcej chrzanu w składzie tym lepiej.
Wędzonka nadaje zupie przyjemnego wędzonego charakteru. Nie zapomnijcie o odświeżającym szczypiorku i koperku oraz obowiązkowym jajku. Zapraszam na przepis na zupę chrzanową na wędzonych żeberkach!
Składniki na 4-6 porcji zupy chrzanowej:
- 1 duża cebula lub dwie małe – usmażyć na oleju
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- 2 marchewki
- 2 małe pietruszki
- duży kawałek selera
- ok. 250 g wędzonych żeberek
- 2 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 kulki ziela
- 2 l wody
- 4 ziemniaki
- 4-5 łyżek tartego chrzanu – jeżeli używasz świeżego tartego korzenia chrzanu, dodawaj go porcjami i próbuj; chrzan ze słoiczka jest delikatniejszy i śmiało możesz dodać go więcej
- 1 łyżka majeranku
- ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Do podania:
- ugotowane na twardo jajka
- posiekany szczypiorek
- posiekany koperek
- dodatkowy chrzan
Wykonanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Żeberka pokrój na mniejsze części. Ja miałam sporo mięsa, które pokroiłam w większą kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
W większym garnku rozgrzej olej i dodaj cebulkę. Podsmaż ją aż stanie się delikatnie złocista. Dodaj pokrojone żeberka, chwilę podsmaż. Następnie dodaj włoszczyznę oraz czosnek. Podsmaż przez kilka minut aż całość zacznie się rumienić i pachnieć. Wówczas wrzuć liście laurowe i ziele angielskie i całość zalej 2 l wody. Zagotuj, zmniejsz ogień na minimalny i gotuj ok. 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmij z zupy warzywa i dodaj ziemniaki. Gotuj ok. 15 minut do ich miękkości. Później dodaj chrzan, majeranek i śmietankę. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu. Jeszcze chwilę podgotuj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze chrzanu.
Zupa chrzanowa na wędzonych żeberkach najlepiej smakuje z ugotowanym na twardo jajkiem oraz posiekanymi ziołami.
Nigdy nie gotowałam takiej zupy. Narobiłaś mi smaku!
Pięknie się prezentuje :). U mnie ostatnio też pojawiła się zupa chrzanowa :).
Wygląda zjawiskowo :)
nie jadłam nigdy, muszę koniecznie spróbować, bo nie lubię żurku;)
Chrzanowa wcale nie gorsza od żurku i barszczu, szczególnie na wędzonce :-)