Proste, nieskomplikowane i pyszne jajka faszerowane szynką. Na śniadanie, pyszną przekąskę czy jako dodatek do wielkanocnego stołu. Żeby nie napisać, że to świąteczna obowiązkowa pozycja ;-) Musztarda nada całości charakteru, a szczypiorek ożywi i ozdobi jajka. Do wykonania niemal na ostatnią chwilę. Zapraszam!
Składniki na 2-3 porcje:
- 5 jajek
- ok. 150 g dobrej jakości szynki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz do smaku
Do dekoracji:
- odrobina szczypiorku
- garść ulubionych kiełków
Wykonanie:
jajka ugotuj na twardo, czyli gotuj je przez 7 minut. Ostudzone obierz i przekrój wzdłuż na pół. Delikatnie wydrąż żółtka i przełóż je do miseczki. Białka ułóż na półmisku.
Szynkę posiekaj w drobną kostkę, tak samo szczypiorek. Dodaj do żółtek razem z musztardą, majonezem, pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszaj i rozgnieć za pomocą widelca wszystko razem na pastę.
Tak przygotowaną pastą nadziewaj połówki białek – możesz użyć łyżeczki lub ozdobnej końcówki do rękawa. Gotowe jajka ozdób szczypiorkiem i/lub ulubionymi kiełkami.
Smakowite i pięknie się prezentują:)
U mnie często gościły jajka faszerowane pieczarkami, ale przydałaby się jakaś zmiana, te są świetne! :)
te z pieczarkami też są boskie :-)
wspaniałe jajka, chętnie bym zjadła!
takie jajka idealnie pasują na świąteczny stół:)