Niesamowicie soczysty i kruchy schab, dodatkowo nadziewany słodkimi suszonymi śliwkami. Schab to bardzo wdzięczne mięso – chude i smaczne, aczkolwiek bardzo łatwo go przesuszyć i otrzymać twardą i suchą podeszwę. A przecież nie o to chodzi. Aby schab pozostał soczysty i miękki warto przed włożeniem do pieca obsmażyć go na patelni, aby zamknął pory i zatrzymał soki wewnątrz. Dlatego też lepiej pozostawić na nim nieco tłuszczyku, wszak to jedyny tłuszcz jaki ten kawałek posiada. Bardzo dobrym sposobem na pieczenie schabu jest umieszczenie go w specjalny rękaw – wówczas woda po prostu nie ma gdzie odparować i pozostaje w mięsie. Nadzienie suszonych owoców jest oczywiście opcjonalne, ale według mnie bardzo podnosi walory smakowe. Na obiad lub na zimno, na kanapki. Pycha.
Spróbuj również aromatycznego schabu nadziewanego morelami, w przepysznym brzoskwiniowym sosie.
Składniki:
- ok. 500 g kawałek schabu
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Schab umyj i pozbądź niepotrzebnych błonek. Nie musisz zdejmować całego tłuszczu – to on ochroni mięso przez wysychaniem.
W środku kawałka schabu, długi ostrym nożem zrób wgłębienie – najlepiej na wylot. Jeżeli Twój kawałek schabu jest zbyt duży, natnij go również z drugiej strony, mniej-więcej na tej samej wysokości (tak, aby oba wgłębienia się połączyły). Wgłębienie nadziej ciasto śliwkami.
Tak przygotowany schab natrzyj wszystkimi przyprawami, olejem oraz rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem.
Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż mięso krótko w każdej strony. Tak, aby zamknąć pory i uchronić przed wysychaniem.
Odetnij kawałek rękawa do pieczenia i włóż do środka obsmażone mięso. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej odrobinę wody, zeskrob wszystkie przypieczone kawałki i przelej mieszaninę do rękawa. Zepnij specjalnymi klipsami z obu stron, tak aby w środku pozostało jak najwięcej powietrza. Włoż do pieca i piecz ok. 35 minut (ok. 30 minut na każde pół kilograma mięsa).
Wyciągnij, ostudź, wyjmij mięso z rękawa i podawaj. Mięso można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos, który powstał podczas pieczenia można zagęścić odrobiną mąki – będzie stanowić doskonały dodatek do schabu na ciepło.
Na taki schabik to ja mam zawsze chrapkę :)
bardzo lubię taki schab:)