Hiszpańskie pinchos z papryką piquillo faszerowaną serkiem zapiekaną w beszamelu

Tapas nie jedno ma imię. Tapas to przede wszystkim pewna kultura jedzenia, życia, spędzania czasu. Niespieszne popijanie wina w gorącym hiszpańskim słońcu zagryzane przeróżnymi drobnymi przekąskami. Nie ma w zasadzie jednej definicji tapas. To może być dosłownie wszystko – kanapka, kawałek bagietki, kilka jędrnych oliwek czy dojrzewająca szynka. Poniższa propozycja to jedno z bardziej popularnych rodzajów tapy czyli pincho, dosłownie od czasownika pinchar, czyli kłuć. A kłuje wykałaczka lub patyczek, aby nasza przystawka trzymała się w określonych ryzach. Najczęściej spotyka się po prostu nabite na kanapeczki przeróżne dodatki chociaż pincho może stanowić również swoisty szaszłyk. Do moich kanapeczek postanowiłam wykorzystać bardzo znane w Hiszpanii łagodne papryki piquillo – już zgrillowane, pozbawione skórki i pestek. Tak przygotowane papryczki aż proszą się o nafaszerowanie. Ja postawiłam na serek z dodatkiem, a jakże, papryki i oliwek. Całość zapiekam w beszamelu doprawionym  wędzoną (znowu) papryką, tym razem w proszku. Tak przygotowane warzywa przymocowałam na kromkach podpieczonej bagietki. Do tego kieliszek czerwonego wina i chociaż na chwilę możemy przenieść się do słonecznej Hiszpanii. Najlepiej smakują na gorąco.

170311_DSC2377-9-2.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • 8 grillowanych, pozbawionych pestek i skórki papryczek piquillo – najlepiej kupić już gotowe, w puszce
  • 125 g serka Apetina Tapas z grillowaną papryką i oliwkami
  • garść zielonych oliwek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej papryki wędzonej

Do podania:

  • kilka kromek bagietki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka zielonych oliwek
  • posiekana natka pietruszki

170315_DSC2400-9.jpg

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Rozpocznij od przygotowania beszamelu. W rondelku rozgrzej masło, następnie dodaj mąkę i połącz w gładką masę. Powoli dolewaj mleko (możesz to robić partiami) jednocześnie mieszając całość trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj i mieszaj do zgęstnienia sosu. Wyłącz źródło ciepła. Na końcu dopraw solą, świeżo utartą gałką muszkatołową oraz wędzoną papryką. Odstaw.

Oliwki posiekaj i wymieszaj z serkiem. Tak przygotowaną masą nadziewaj papryki piquillo (około 1 kopiasta łyżeczka na papryczkę).

Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu. Ułóż na niej faszerowane papryki i zalej resztą sosu. Włóż do piekarnika na ok. 20-30 minut.

Kromki bagietki skrop oliwą z oliwek i podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku, aby zrobiły się chrupiące. Na każdej kromce ułóż upieczoną paprykę razem z beszamelem. Posyp posiekaną natką pietruszki oraz oliwkami. Całość zepnij wykałaczką. Podawaj na ciepło.

170311_DSC2372-9.jpg

Propozycja bierze udział w akcji —>

Codziennie baw się smakiem!

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *