Tapas nie jedno ma imię. Tapas to przede wszystkim pewna kultura jedzenia, życia, spędzania czasu. Niespieszne popijanie wina w gorącym hiszpańskim słońcu zagryzane przeróżnymi drobnymi przekąskami. Nie ma w zasadzie jednej definicji tapas. To może być dosłownie wszystko – kanapka, kawałek bagietki, kilka jędrnych oliwek czy dojrzewająca szynka. Poniższa propozycja to jedno z bardziej popularnych rodzajów tapy czyli pincho, dosłownie od czasownika pinchar, czyli kłuć. A kłuje wykałaczka lub patyczek, aby nasza przystawka trzymała się w określonych ryzach. Najczęściej spotyka się po prostu nabite na kanapeczki przeróżne dodatki chociaż pincho może stanowić również swoisty szaszłyk. Do moich kanapeczek postanowiłam wykorzystać bardzo znane w Hiszpanii łagodne papryki piquillo – już zgrillowane, pozbawione skórki i pestek. Tak przygotowane papryczki aż proszą się o nafaszerowanie. Ja postawiłam na serek z dodatkiem, a jakże, papryki i oliwek. Całość zapiekam w beszamelu doprawionym wędzoną (znowu) papryką, tym razem w proszku. Tak przygotowane warzywa przymocowałam na kromkach podpieczonej bagietki. Do tego kieliszek czerwonego wina i chociaż na chwilę możemy przenieść się do słonecznej Hiszpanii. Najlepiej smakują na gorąco.
Składniki na dwie porcje:
- 8 grillowanych, pozbawionych pestek i skórki papryczek piquillo – najlepiej kupić już gotowe, w puszce
- 125 g serka Apetina Tapas z grillowaną papryką i oliwkami
- garść zielonych oliwek
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej papryki wędzonej
Do podania:
- kilka kromek bagietki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka zielonych oliwek
- posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Rozpocznij od przygotowania beszamelu. W rondelku rozgrzej masło, następnie dodaj mąkę i połącz w gładką masę. Powoli dolewaj mleko (możesz to robić partiami) jednocześnie mieszając całość trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj i mieszaj do zgęstnienia sosu. Wyłącz źródło ciepła. Na końcu dopraw solą, świeżo utartą gałką muszkatołową oraz wędzoną papryką. Odstaw.
Oliwki posiekaj i wymieszaj z serkiem. Tak przygotowaną masą nadziewaj papryki piquillo (około 1 kopiasta łyżeczka na papryczkę).
Naczynie żaroodporne posmaruj warstwą beszamelu. Ułóż na niej faszerowane papryki i zalej resztą sosu. Włóż do piekarnika na ok. 20-30 minut.
Kromki bagietki skrop oliwą z oliwek i podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku, aby zrobiły się chrupiące. Na każdej kromce ułóż upieczoną paprykę razem z beszamelem. Posyp posiekaną natką pietruszki oraz oliwkami. Całość zepnij wykałaczką. Podawaj na ciepło.
Smaczna i zdrowa zagrycha…mniam :)
Wspaniałe. Wyglądają bardzo apetycznie :-)
Wygląda bardzo apetycznie :)
Świetnie wyglądają i świetnie smakują. :)
wspaniale wyglądają:)