Kanapeczki z karmelizowaną cebulą, anchois i kaparami

Kanapek nigdy za wiele. Nie żebym gardziła tymi z serem i szynką, ale czasem i klasyka potrzebuje odmiany. Poniższa propozycja to właściwie łatwiejsza wersja francuskiego pissaladiere. Tu po prostu używamy gotowej bagietki, ale wierz jej niemal identyczny. Mnóstwo karmelizowanej słodkawej cebulki, a do tego dla kontrastu słone kapary i sardele. Pyszne. Dobrze sprawdzą się na imprezie lub jako przekąska.

170107_DSC2031-9.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść kaparów
  • kilka filecików anchois

Wykonanie:

Zacznij do przygotowani cebuli. Obierz ją i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowane warzywo oraz liście laurowe. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 30-40 minut. Cebula ma całkowicie zmięknąć i skarmelizować się. Na końcu dopraw ją solą i pieprzem.

Kromki bagietki podpiecz delikatnie w piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż porcję cebulki, filecik anchois oraz 2-3 kapary.

Podawaj. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *