Makaron all’Arrabbiata – makaron we włoskim ostrym sosie pomidorowym

Uwielbiam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę, ale również za dbałość o produkt. Zatem gdy robicie poniższy, śmiesznie łatwy sos, zwróćcie uwagę na dobrej jakości pomidory, ser, oliwę. Arrabbiata to z włoskiego wściekły i taki właśnie ma być sos – pikantny, ale też wściekle… łatwy ;-) Do przygotowania w czasie gotowania makaronu. Nie może być prościej, i smaczniej rzecz jasna.

arrabbiata

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 200 g ulubionego makaronu, przy czym ten sos najbardziej lubi się z penne, fusili itp (u mnie festonati)
  • 1 puszka pomidorów w całości wraz z sokiem (ok. 400 g) – w sezonie najlepiej użyć 4-5 dojrzałych pomidorów najlepszej jakości
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka pepperoni
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • listki bazylii lub natka pietruszki do podania

Wykonanie:

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Gotuj o minutę mniej niż czas podany do al dente.

W między czasie rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć posiekany czosnek i papryczkę Podsmaż przez chwilę i dorzuć pokrojone pomidory. Dopraw solą i pieprzem. Duś kilka minut aż sos nieco zgęstnieje.

Kiedy makaron będzie już prawie gotowy odlej ok. 2 chochelki wody z gotowania i odcedź.

Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z sosem, szybko wymieszaj i podsmaż ok 1 minuty ciągle mieszając. Gdy płynu będzie za mało, możesz dodać odlaną wcześniej wodę z gotowania. Sos dzięki skrobi z makaronu stanie się przyjemnie gęściejszy.

Gotowe danie podawaj od razu posypane listkami bazylii lub natki pietruszki oraz startym parmezanem.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *