Naleśniki jaglane z salsą z mango i kurczakiem

Absolutnie obłędne śniadanie, obiad lub kolacja. To jeden z tych przepisów, gdzie nie wiem, co jest najlepsze. Pyszne naleśniki, które polubią nawet osoby nie przepadające za kaszą jaglaną (bo zupełnie jej tu nie czuć). Orzeźwiająca, słodko-ostra, lekka salsa czy aromatyczny, soczysty kurczak. Każda z tych rzeczy jest genialna sama w sobie, a razem tworzą nadzwyczaj dobrane trio. Naleśniki polecam usmażyć wcześniej, a później już tylko nadziewać i zwijać. No i jeść, na śniadanie, obiad, kolację…

naleśniki z salsą

Składniki na naleśniki (6 sztuk):

  • pół szklanki mąki jaglanej
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki wody
  • 1 większe jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego

Składniki na salsę:

  • pół dojrzałego mango
  • 2 małe pomidory malinowe
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • garść świeżej kolendry
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • kawałek ostrej papryczki chilli – lub więcej do smaku
  • sól, pieprz

Składniki na pieczonego kurczaka:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowania mięsa. Kurczaka umyj, oczyść z błonek i natrzyj wszystkimi przyprawami. Owiń w folię aluminiową i odstaw na minimum godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Zamarynowane mięso upiecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj folię, aby kurczak się przyrumienił. Wystudź.

Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą trzepaczką i odstaw na parę minut.

Rozgrzej porządnie patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylewaj na nią porcje ciasta (jeden naleśnik to mniej więcej jedna niepełna chochelka). Smaż z obu stron na złoty kolor (ok.2 minuty z każdej strony).

Gdy naleśniki się studzą, przygotuj salsę. Mango i pomidory pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek z kolendrą drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dopraw sokiem z limonki, posiekaną papryczką, solą i pieprzem.

Złóż roladki. Na ostudzony naleśnik nałóż porcję pokrojonego/poszarpanego mięsa oraz porcję salsy. Zwiń w roladkę, boki zawijając do środka. Roladkę możesz dodatkowo przekroić na pół.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *