Absolutnie obłędne śniadanie, obiad lub kolacja. To jeden z tych przepisów, gdzie nie wiem, co jest najlepsze. Pyszne naleśniki, które polubią nawet osoby nie przepadające za kaszą jaglaną (bo zupełnie jej tu nie czuć). Orzeźwiająca, słodko-ostra, lekka salsa czy aromatyczny, soczysty kurczak. Każda z tych rzeczy jest genialna sama w sobie, a razem tworzą nadzwyczaj dobrane trio. Naleśniki polecam usmażyć wcześniej, a później już tylko nadziewać i zwijać. No i jeść, na śniadanie, obiad, kolację…
Składniki na naleśniki (6 sztuk):
- pół szklanki mąki jaglanej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki wody
- 1 większe jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
Składniki na salsę:
- pół dojrzałego mango
- 2 małe pomidory malinowe
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- garść świeżej kolendry
- sok wyciśnięty z jednej limonki
- kawałek ostrej papryczki chilli – lub więcej do smaku
- sól, pieprz
Składniki na pieczonego kurczaka:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
Wykonanie:
Rozpocznij od przygotowania mięsa. Kurczaka umyj, oczyść z błonek i natrzyj wszystkimi przyprawami. Owiń w folię aluminiową i odstaw na minimum godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Zamarynowane mięso upiecz przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na ostatnie 10 minut odkryj folię, aby kurczak się przyrumienił. Wystudź.
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą trzepaczką i odstaw na parę minut.
Rozgrzej porządnie patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylewaj na nią porcje ciasta (jeden naleśnik to mniej więcej jedna niepełna chochelka). Smaż z obu stron na złoty kolor (ok.2 minuty z każdej strony).
Gdy naleśniki się studzą, przygotuj salsę. Mango i pomidory pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek z kolendrą drobno posiekaj i dodaj do warzyw. Dopraw sokiem z limonki, posiekaną papryczką, solą i pieprzem.
Złóż roladki. Na ostudzony naleśnik nałóż porcję pokrojonego/poszarpanego mięsa oraz porcję salsy. Zwiń w roladkę, boki zawijając do środka. Roladkę możesz dodatkowo przekroić na pół.
Przepis zapisuję. Bardzo zaintrygowały mnie te jaglane naleśniki :)
Zdjęcie niezwykle apetyczne, a przepis ciekawy i już zapisany do wypróbowania:)
Wyglądają bardzo smakowicie :)