Ciasteczka półfrancuskie z kremem migdałowym i różą

Nowy Rok zaczynam na słodko. Te ciastka to dla mnie powiew dzieciństwa. Jest w nich coś sentymentalnego. Może to ten tradycyjny krem maślany, może słodka róża, a może to kwestia uroczej dziurki w ciastku. Być może wszystko na raz :-) Niemniej jednak ciasteczka nie dość, że pięknie się prezentują, są po prostu pyszne. Listkujące się, kruche ciasto półfrancuskie zapożyczone od Cioci, krem orzechowy podpatrzony u Mamy i również jej autorstwa obłędna różana konfitura. No cóż, może to właśnie dlatego są tak smaczne i tak sentymentalne zarazem?

Ciasteczka półfrancuskie z masą migdałową i różą, przepis

Składniki na ok. 22 ciastka:

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru z wanilią (ok. 2 łyżki)
  • 2 żółtka (białko zachowaj)
  • szczypta soli

Składniki na masę:

  • 1 szklanka mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:

  • pół małego słoiczka płatków róży utartych z cukrem
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko ze sobą, a następnie rozwałkuj na dosyć cienki placek (ok. 3 mm grubości). Za pomocą szklanki wycinaj kółka, a w dalszej kolejności z połowy kółek wytnij dodatkowo w środku dowolny kształt – ja wycięłam małą foremką gwiazdki, ale możesz również wyciąć za pomocą kieliszka małe kółeczka.

Ciastka z dziurką posmaruj roztrzepanymi białkami i posyp cukrem. Ciastek bez dziurki nie smaruj.

Tak przygotowane ciasteczka piecz ok. 12-15 minut. Wystudź.

Przygotuj krem. Zagotuj mleko z cukrem i gorącym zalej mielone migdały. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.

Masło utrzyj na niemal białą masę, a następnie dodawaj partiami ostudzone migdały. Na końcu dopraw spirytusem, wymieszaj.

Ostudzone ciastka bez dziurki smaruj cienką warstwą dżemu, a następnie warstwą masy migdałowej. Przykrywaj ciastkiem z dziurką i lekko dociśnij. Ciastka prawie zupełnie nie miękną od masy, więc można je przygotować wcześniej.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *