Nowy Rok zaczynam na słodko. Te ciastka to dla mnie powiew dzieciństwa. Jest w nich coś sentymentalnego. Może to ten tradycyjny krem maślany, może słodka róża, a może to kwestia uroczej dziurki w ciastku. Być może wszystko na raz :-) Niemniej jednak ciasteczka nie dość, że pięknie się prezentują, są po prostu pyszne. Listkujące się, kruche ciasto półfrancuskie zapożyczone od Cioci, krem orzechowy podpatrzony u Mamy i również jej autorstwa obłędna różana konfitura. No cóż, może to właśnie dlatego są tak smaczne i tak sentymentalne zarazem?
Składniki na ok. 22 ciastka:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 opakowanie cukru z wanilią (ok. 2 łyżki)
- 2 żółtka (białko zachowaj)
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 1 szklanka mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
- pół małego słoiczka płatków róży utartych z cukrem
- 2 białka
- 2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć szybko ze sobą, a następnie rozwałkuj na dosyć cienki placek (ok. 3 mm grubości). Za pomocą szklanki wycinaj kółka, a w dalszej kolejności z połowy kółek wytnij dodatkowo w środku dowolny kształt – ja wycięłam małą foremką gwiazdki, ale możesz również wyciąć za pomocą kieliszka małe kółeczka.
Ciastka z dziurką posmaruj roztrzepanymi białkami i posyp cukrem. Ciastek bez dziurki nie smaruj.
Tak przygotowane ciasteczka piecz ok. 12-15 minut. Wystudź.
Przygotuj krem. Zagotuj mleko z cukrem i gorącym zalej mielone migdały. Wymieszaj i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Masło utrzyj na niemal białą masę, a następnie dodawaj partiami ostudzone migdały. Na końcu dopraw spirytusem, wymieszaj.
Ostudzone ciastka bez dziurki smaruj cienką warstwą dżemu, a następnie warstwą masy migdałowej. Przykrywaj ciastkiem z dziurką i lekko dociśnij. Ciastka prawie zupełnie nie miękną od masy, więc można je przygotować wcześniej.
uwielbiam takie ciasteczka :)) Pozdrawiam
śliczne te ciasteczka
wyglądają szalenie apetycznie:)