Tatar z wędzonego łososia to świetna alternatywa dla tych, którzy nieco obawiają się całkiem surowej ryby. Dla mnie z resztą, wędzony posmak nadaje całości charakteru i smakuje nawet lepiej. Poza tym, tatar z łososia wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu i może stanowić przystawkę z wyższej półki ;-) Wykonanie jest oczywiście bardzo proste i bezproblemowe. Czas może zając jedynie dokładne posiekanie ryby – oczywiście im drobniej tym lepiej, chociaż nie ma co przesadzać, to nie wołowina.
Składniki na 4-6 porcji:
- ok. 400 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
- 1 szalotka
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku
- pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- posiekane w drobną kostkę korniszony
- posiekane w drobną kostkę grzybki marynowane
- kapary
Wykonanie:
Łososia pozbądź skóry i pokrój go w bardzo drobną kostkę. Poszatkuj drobno szalotkę i dodaj do ryby. Dopraw oliwą, koperkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Tak przygotowanego tatara podawaj z korniszonami, kaparami lub/i grzybkami.
Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżenia w lodówce, gdy smaki się przegryzą.
Wspaniałego, smacznego i udanego 2017 roku. Tatar doskonałym pomysłem także na karnawał :)
bardzo lubię tatara z łososia, koniecznie z korniszonami <3
smakowicie wygląda!
Wspaniałego Nowego Roku :)