Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia to wyjątkowo prosta, ale też zarazem elegancka propozycja. Jedyna trudność, a w zasadzie nieco pracochłonna czynność to samo siekanie ryby. Reszta to już tylko kwestia dodatków i doprawienia. Sam śledź jest słony, więc pamiętajcie, aby już go dodatkowo nie dosalać. Natomiast ważne jest odpowiednie przełamanie smaku – sok  z cytryny, pikle, kapary – to dobrzy przyjaciele śledzia. Świetna propozycja zarówno na wigilij ną kolację jak i każdą imprezę. Bo kto nie lubi tatara? :-)

tatar ze śledzia

Składniki na 4-6 porcji:

  • ok. 400 g śledzi w oleju (najlepiej matjasów)
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 1 szalotka
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Dodatki:

  • korniszony pokrojone w drobną kostkę
  • kapary
  • grzybki marynowane pokrojone w drobną kostkę

Wykonanie:

Filety śledziowe odsącz z oleju i pokrój je w bardzo drobną kostkę. Poszatkuj drobno szalotkę i dodaj do ryby. Dopraw olejem, musztardą, sokiem z cytryny i pieprzem.

Tak przygotowanego tatara podawaj z korniszonami, kaparami lub/i grzybkami.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżenia w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *