Kurczak tikka masala

Jedno z najbardziej popularnych indyjskich dań w Europie… ale czy na pewno indyjskich? No właśnie, nie wszyscy wiedzą, że tak naprawdę tikka masala to wymysł angielski, inspirowany oczywiście w dużej mierze byłą kolonią. Jeżeli próbowaliście potrawy butter chicken (klasycznie indyjskiej) to na pewno wyczujecie duże podobieństwo. Bo właśnie to ten przepis został zmodyfikowany pod nieco inne angielskie podniebienia. Nie wnikając już w szczegółowa historię, kurczak przyrządzony w ten sposób jest po prostu pyszny. Dobrze przyprawiony, nieprzesuszony, aromatyczny. Ciężko się od niego oderwać :-) Nie żałujcie przypraw!

tikka masala

Składniki na 4 porcje:

Składniki na marynatę:

  • 150 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Składniki na sos:

  • ok. 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka pomidorów lub 3-4 świeże
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 6-7 łyżek śmietany kremówki
  • sól do smaku
  • garść świeżej kolendry do podania

Do podania:

  • chlebek naan, chlebek chapati
  • ryż basmati

Wykonanie:

Kurczaka oczyść i pokrój na większe kawałki. Natrzyj go wszystkimi przyprawami z marynaty oraz obtocz jogurtem. Marynuj minimum 2 godziny, ale im dłużej tym lepiej. Ja zostawiam kurczaka w marynacie na całą noc.

Po etapie marynowania, kurczaka przełóż na blaszkę i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach aż lekko się przyrumieni, ale nie wysuszy.

Czosnek, chilli i cebulę drobno posiekaj. Przygotuj wszystkie przyprawy.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć czosnek, chilli, cebulę i wszystkie przyprawy. Smaż ok. 1 minuty i dodaj pomidory. Duś ok. 5 minut aż sos zgęstnieje, następnie dodaj podpieczonego kurczaka. Po 2 minutach dodaj śmietankę. Całość dopraw solą i duś ostatnie 2-3 minuty.

Gotowy sos podawaj obficie posypany kolendrą. Najlepiej z ryżem basmati i indyjskim chlebkiem.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *