Sangria – hiszpański poncz na bazie wina

Pierwszy września zawsze napawa mnie jakąś nostalgią. Mimo, że już od dawna nie chodzę do szkoły i generalnie rzecz biorąc z początkiem września nic się dla mnie nie zmienia, uświadamiam sobie, że przecież już koniec wakacji, koniec lata, a z szafy czas wyciągnąć ciepły płaszcz. I chociaż jeszcze prawie przez miesiąc trwa kalendarzowe lato, w naszej szerokości geograficznej, lato mamy już tylko z nazwy. Mimo to zawsze mam nadzieję, że jesień nas jeszcze trochę oszczędzi, a słońce będzie łaskawe. A żeby umilić sobie czas, nieważne czy to w pełnym słońcu czy podczas pochmurnej aury – warto przygotować sangrię. Napój na bazie czerwonego wina, soku i owoców. Z założenia nie powinien być mocno alkoholowy, a lekki i orzeźwiający. To idealny drink na lato, ale w zasadzie co stoi na przeszkodzie, żeby pić go przez okrągły rok i przenieść się chociaż na chwilę do słonecznej Hiszpanii, skąd napój pochodzi? Znajdziecie go w każdej hiszpańskiej knajpce czy barze, sprzedawany na szklanki lub dzbanki. W najprostszej wersji to po prostu wino wymieszane z sokiem i wodą, koniecznie podane z kostkami lodu. W wersji bogatszej napój zawiera dodatkowo przeróżne owoce – w Hiszpanii najczęściej pomarańcze i jabłka. Ja dodaję takie, które akurat są w sezonie – brzoskwinie, nektarynki, truskawki itd. Żeby drink był mocniejszy, możecie dodać chlust likieru pomarańczowego lub po prostu wódkę. Cheers!

sangria

Składniki na duży dzbanek:

  • 3 szklanki czerwonego wytrawnego wina – umówmy się, że nie musi być najwyższej jakości ;-)
  • 3 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 pomarańcze
  • 2 nektarynki lub brzoskwinie
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru – lub więcej do smaku
  • lód do podania

Wykonanie:

Wino wymieszaj z sokiem. Owoce pokrój w drobna kostkę i dodaj je do napoju. Dopraw cynamonem i ewentualnie cukrem. Wymieszaj i porządnie schłódź. Podawaj z kostkami lodu.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *