Najlepsze szaszłyki tym razem autorstwa mojego Taty. Chyba nigdy szaszłyki nie smakowały mi tak bardzo! Dobrze przyprawione mięso, zrumieniony boczek, pyszne warzywa. Mieszanka przypraw bezbłędna. Sezon grillowy wciąż trwa, więc wpiszcie szaszłyki do menu!
Składniki na 4 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g )
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 spore cebule
- ok. 200 g chudego boczku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- pół łyżeczki suszonego czosnku
- pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju o naturalnym smaku
Wykonanie:
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową, ewentualnie piekarnik.
Polędwiczkę pokrój na mniejsze kawałki. Papryki pokrój w większą kostkę, cebulę w talarki, boczek w większą kostkę.
Mięso zamarynuj w mieszance oleju z przyprawami. Możesz też odstawić je na chwilę, aby było bardziej aromatyczne.
Na długie wykałaczki nadziewaj na przemian wszystkie składniki do ich wykończenia.
Grilluj w każdej strony po parę minut aż mięso będzie upieczone, a reszta składników przyjemnie przypieczona.
U mnie szaszłyki obowiązkowo na każdym grillu, z polędwiczką też robiłam, niebo w gębie :)
super przepis :)
zapraszam do mnie http://kucharzowanienamaxa.pl/