Przepyszny włoski chlebek, czyli focaccia. Uwielbiam ją jeszcze ciepłą, parzącą w palce. Jej aromat wprowadza w doskonały nastrój. Pomidorki nadają przyjemnej słodyczy i wilgoci, a rozmaryn podkręca całość ziołową nutą. Po prostu pyszne.
Składniki na 1 focaccię:
- 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- ok. 20 g świeżych drożdży (1 łyżka)
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- garść pomidorków koktajlowych
- szczypta rozmarynu
Wykonanie:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj cukier i odczekaj chwilę aż drożdże zaczną pracować. Wsyp mąkę z solą i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Na końcu dodaj oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h).
Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę natłuść nieco oliwą. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj je w pożądany kształt – focaccia może być okrągła lub kwadratowa.
W przygotowany chlebek wbij przepołowione pomidorki i posyp rozmarynem. Przykryj i poczekaj jeszcze ok. 30 minut aż focaccia podrośnie.
Włóż do pieca i piecz ok. 20-25 minut.
mmmm :3 wygląda pysznie :)
Kiedyś zrobiłam i była rzeczywiście pyszna : )
Oj jadłabym – jaka musiała być pyszna … :D
przepysznie:)