Focaccia z pomidorkami koktajlowymi

Przepyszny włoski chlebek, czyli focaccia. Uwielbiam ją jeszcze ciepłą, parzącą w palce. Jej aromat wprowadza w doskonały nastrój. Pomidorki nadają przyjemnej słodyczy i wilgoci, a rozmaryn podkręca całość ziołową nutą. Po prostu pyszne.

_dsc1128-2

Składniki na 1 focaccię:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • ok. 20 g świeżych drożdży (1 łyżka)
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • szczypta rozmarynu

Wykonanie:

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj cukier i odczekaj chwilę aż drożdże zaczną pracować. Wsyp mąkę z solą i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Na końcu dodaj oliwę. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h).

Po tym czasie nagrzej piekarnik do 220 stopni. Blachę natłuść nieco oliwą. Ponownie zagnieć ciasto i uformuj je w pożądany kształt – focaccia może być okrągła lub kwadratowa.

W przygotowany chlebek wbij przepołowione pomidorki i posyp rozmarynem. Przykryj i poczekaj jeszcze ok. 30 minut aż focaccia podrośnie.

Włóż do pieca i piecz ok. 20-25 minut.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *