Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym

Zakochałam się z połączeniu fasolki szparagowej z pomidorami. W sezonie, gdy pomidory są cudownie dojrzałe i pachnące słońcem, ciągle robię na ich bazie jakieś sosy. Fasolka otulona tym najprostszym, klasycznym to kwintesencja lata. Do tego makaron i mamy pełne danie. Potrawę można bez problemu zabrać ze sobą do pracy/szkoły/w podróż. Pamiętajcie wówczas, że makaron warto przygotować na półtwardo. Zmięknie on jeszcze pod wpływem sosu.

makaron z fasolką

Składniki na 4 porcje:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu penne – możesz użyć również pszennego makaronu w ulubionym kształcie
  • 500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 6 dużych dojrzałych pomidorów malinowych – poza sezonem 2 puszki pomidorów pelatii
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku – opcjonalnie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez połowę czasu podanego na opakowaniu (ma on pozostać lekko twardy). Odsącz i przelej zimna wodą.

Pomidory sparz, usuń z nich skórkę i pokrój byle jak na mniejsze kawałki. Fasolkę pozbądź końcówek, umyj i przekrój na pół. Czosnek drobniutko posiekaj.

Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż przez chwilę posiekany czosnek. Dodaj pomidory i fasolkę. Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś ok. 40 minut aż fasolką zmięknie, a pomidory stworzą gęsty sos.

Pod koniec gotowania dopraw sos wszystkimi przyprawami i gotuj dotąd aż całość zgęstnieje (wszystko zależy od użytych pomidorów).

Na końcu dodaj makaron, wymieszaj. Podsmaż jeszcze 1-2 minuty i podawaj. Makaron jeszcze zmięknie pod wpływem sosu.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *