Bób w prostej marynacie

Kiedyś bób po prostu gotowałam w osolonej wodzie i jadłam, dosłownie, kilogramami. Dużo później odkryłam, że to warzywo nadaje się także do innych celów. Chociaż tak bardzo pasuje właśnie na przekąskę. O tak, zamiast popcornu czy chipsów. No a z tą marynatą to po prostu bajka. Aromatyczny, wyrazisty, po prostu obłędny.

pyszny i piękny bób

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku

Wykonanie:

Bób wrzuć na wrzącą wodę i gotuj ok. 8-10 minut (aż będzie miękki, ale wciąż al dente). Natychmiast przelej go zimną wodą i obierz ze skórki. Jeżeli bób jest młody, można go zostawić w łupinkach.

W miseczce wymieszaj sok z cytryny z drobno posiekanym czosnkiem, oliwą i solą. Powstałym sosem polej bób, porządnie wymieszaj i zostaw w lodówce, aby całość się przegryzła.

Jedz jako przekąskę lub dodatek do dań.

6 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *