Jajka smażone w warzywnym sosie

Pamiętacie szakszukę? Przyznaję bez bicia, że to jedno z moich ulubionych śniadań. Obłędny sos i do tego idealnie ugotowane jajka – ścięte białko i rozpływające się żółtko. Perfekcja. Jeżeli nie opanowaliście trudnej sztuki gotowania jajka z koszulce, możecie sobie sprawić tę przyjemność i przygotować je właśnie w takiej postaci. Robimy duże porcje i jemy prosto z patelni. Obłęd.

jajka zapiekane

 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 2 mniejsze cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka pomarańczowa lub żółta
  • pół cukinii
  • ok. 400 ml pomidorów w puszce (razem z sokiem) lub w sezonie 4-5 świeżych pomidorów
  • 6-8 jajek (2 jajka na osobę)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • garść szczypiorku

Wykonanie:

Cebule, czosnek i papryki pokrój w kostkę (nie musi być drobna). Cukinię pokrój w półplastry.

Na patelni  rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulę z czosnkiem. następnie dodaj paprykę i całość zalej pomidorami z sokiem. Przykryj pokrywką i duś na małym ogniu 15-20 minut aż warzywa zmiękną. Na końcu dodaj cukinię i smaż jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Za pomocą łopatki rób wgłębienia w sosie i wbijaj w nie jajka. Przykryj pokrywką i smaż aż białko się zetnie, a żółtko wziąć będzie płynne.

Całość dopraw jeszcze solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj natychmiast.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *