Domowa zupa koperkowa. Do zrobienia o dowolnej porze roku, ale to właśnie teraz będzie najsmaczniejsza. teraz, gdy koperek jest świeży, pachnący wiosną, aromatyczny. Dzięki niemu powstanie najlepsza zupa, delikatna, lekka, najlepiej podana z młodymi ziemniaczkami. Kwintesencja letniego obiadu.
Składniki na 6 porcji:
- 2 udka z kurczaka
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- kawałek selera
- mała cebula
- ok. 3 l wody
- kilka kulek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 większe pęczki koperku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- młode ziemniaki
- świeże pieczywo
Wykonanie:
Mięso umyj, włóż do dużego garnka, zalej 3 l zimnej wody. Dodaj umyte i obrane marchewki, pietruszki, pora, selera i cebulę. Dorzuć liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj ok. 2 godzin (im dłużej gotowany wywar tym lepiej).
Po tym czasie odcedź bulion – z ugotowanego mięsa i warzyw możesz przygotować farsz do pierogów, krokietów lub pastę.
Koperek bardzo drobno posiekaj. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią 3/4 posiekanego koperku. Smaż na małym ogniu 2 minuty i wrzuć do zupy, zagotuj. Śmietanę zapraw gorącym wywarem, wymieszaj a następnie powoli dodaj do zupy cały czas mieszając. Całość przypraw solą i pieprzem i na końcu wrzuć pozostałą część koperku.
Możesz ewentualnie gotową zupę zakwasić nieco sokiem z cytryny.
Podawaj z młodymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Poszukuję zup, które mogę też podać mojemu szkrabowi. O koperkowej nie myślałam – będzie w poniedziałek :)
Koperkowa! Kupę lat nie jadłam :) ale ostatnio koperek był na młodych ziemniakach, pychota! :)
Musiała być mocno aromatyczna :>
Uwielbiam koperkową, szczególnie o tej porze roku :)
najbardziej lubię z lanymi kluseczkami, pyszności:)