Murzynek z truskawkami

Czekoladowe ciasto, popularny murzynek. Wilgotny, miękki i lekko kwaskowaty dzięki konfiturze z truskawek. Klasyczne połączenie czekolady i truskawek w cieście. Czy może być coś lepszego? Na codzień, od święta i koniecznie w truskawkowym sezonie!

murzynek z truskawkami

Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 20×25 cm:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru drobnego lub cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 większe jajka
  • 3 garści truskawek

Składniki na polewę:

  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady
  • kilka łyżek śmietanki kremówki lub mleka

Dodatkowo:

  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia.

Truskawki pozbądź szypułek i pokrój na połówki. Dwie garści truskawek włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj ok. 15 minut aż powstanie niezbyt gęsty dżem. Ostudź. Dodaj do niego pozostałą garść truskawek, wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek. Mąkę i kakao wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej przez sitko. Masło utrzyj na jasną masę i powoli, partiami dosypuj cukier aż całość ładnie się połączy. Dodaj po jednym żółtku i za każdym razem porządnie zmiksuj. Odłóż mikser i powoli, partiami dodawaj do maślanej masy przesianą mąkę z dodatkami. Delikatnie wymieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę i ponownie partiami, bardzo delikatnie dodawaj do ciasta. Wymieszaj tylko do połączenia. Przełóż do blaszki, wyrównaj. Na wierzch wyłóż przygotowany dżem ze świeżymi truskawkami, rozprowadź po całym cieście i lekko wmieszaj konfiturę w ciasto. Włóż do pieca i piecz ok. 60 minut.

Czekoladę rozpuść w gorącym mleku lub śmietance aż powstanie gładka, błyszcząca masa.

Ciasto ostudź, polej czekoladową polewą o i posyp płatkami migdałów.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *