Czekoladowe ciasto, popularny murzynek. Wilgotny, miękki i lekko kwaskowaty dzięki konfiturze z truskawek. Klasyczne połączenie czekolady i truskawek w cieście. Czy może być coś lepszego? Na codzień, od święta i koniecznie w truskawkowym sezonie!
Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 20×25 cm:
- 200 g masła
- 150 g cukru drobnego lub cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 większe jajka
- 3 garści truskawek
Składniki na polewę:
- 100 g dobrej gorzkiej czekolady
- kilka łyżek śmietanki kremówki lub mleka
Dodatkowo:
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyściel papierem do pieczenia.
Truskawki pozbądź szypułek i pokrój na połówki. Dwie garści truskawek włóż do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu. Gotuj ok. 15 minut aż powstanie niezbyt gęsty dżem. Ostudź. Dodaj do niego pozostałą garść truskawek, wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek. Mąkę i kakao wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Przesiej przez sitko. Masło utrzyj na jasną masę i powoli, partiami dosypuj cukier aż całość ładnie się połączy. Dodaj po jednym żółtku i za każdym razem porządnie zmiksuj. Odłóż mikser i powoli, partiami dodawaj do maślanej masy przesianą mąkę z dodatkami. Delikatnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę i ponownie partiami, bardzo delikatnie dodawaj do ciasta. Wymieszaj tylko do połączenia. Przełóż do blaszki, wyrównaj. Na wierzch wyłóż przygotowany dżem ze świeżymi truskawkami, rozprowadź po całym cieście i lekko wmieszaj konfiturę w ciasto. Włóż do pieca i piecz ok. 60 minut.
Czekoladę rozpuść w gorącym mleku lub śmietance aż powstanie gładka, błyszcząca masa.
Ciasto ostudź, polej czekoladową polewą o i posyp płatkami migdałów.
Super połączenie smaków :)
choć raz na lato trzeba zrobić! :)
Bardzo smacznie wygląda.
Murzynek i truskawki, pyszna kompozycja ;)
jak z truskawkami to nie mogę przejść obojętnie :)