Batoniki a’la Kinder Country

Domowe batoniki! Chociaż nie są zdrowe i pełne witamin, ale za to poprawiają humor :-) Batoniki Kinder Country to jedne z moich ulubionych kupnych słodyczy i pewnie, nigdy te domowe nie będą smakowały identycznie, ale smak tych poniższych jest naprawdę zbliżony. W oryginale nie ma też rzecz jasna wafelka, ale ten dobrze trzyma krem i batoniki łatwiej się je. Na Dzień Dziecka i nie tylko :-)

Batonik a'la Kinder Country

Składniki na 6 batoników:

  • 80 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 garści ekspandowanej pszenicy – do kupienia w dużych supermarketach lub sklepach ze “zdrową” żywnością
  • kilka wafli, herbatników lub krakersów dowolnej wielkości
  • 50 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Mleko w płynie zagotuj i zdejmij z ognia. Masło otrzyj mikserem na puszystą masę i dodaj cukier oraz wanilię. Utrzyj na prawie biały krem. Powoli wlej gorące mleko, partiami i ucieraj. Na końcu wsypuj również partiami mleko w proszku i ucieraj aż powstanie gładka, bardzo gęsta masa. Odczekaj ok. 15-20 minut i wsyp do masy pszenicę. Porządnie wymieszaj i zostaw na ok. 30 minut do stężenia (najlepiej wstaw masę do lodówki).

W tym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Przygotuj wafle/herbatniki.  Posmaruj je stężoną masę i przykryj drugim wafelkiem, lekko dociśnij. Polej rozpuszczoną czekoladą. przechowuj w lodówce.

6 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *