Croque monsieur – tosty po francusku

Tosty… kto ich nie lubi? Ten cudownie ciągnący się ser, chrupiące pieczywo, zapieczone dodatki. Poezja. Pamiętam lata temu hit jakim były tostery. Ohydne, bułowate pieczywo stało się przez moment produktem obowiązkowym chyba w większości domów. Ale dzisiaj przenieśmy się na chwilę do Francji i zróbmy tosty bez użycia tostera. Croque Monsieur to niemalże francuski street food. Niby wszystko wydaje się bajecznie proste i nie ma w tym nic nadzwyczajnego. Diabeł tkwi w szczegółach. Croque Monsieur to najlepszej jakości pieczywo na zakwasie, ciężkie i pachnące. Słodkawy ser typu gruyere lub, jeszcze lepiej, comte. Nie byle jaka szynka – najlepiej dojrzewająca. I beszamel, który doskonale łączy wszystkie składniki i sprawia, że tosta masz ochotę zjeść absolutnie codziennie.

croque monsieur

Składniki na 2 porcje:

  • 4 centymetrowej grubości kromki dobrego chleba na zakwasie (pszennego lub żytniego)
  • 4 plastry szynki – najlepiej dojrzewającej, ale może być inna
  • 4 plastry sera comte lub gruyere + garść startego
  • większy kawałek masła

Składniki na beszamel:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki tłustego mleka
  • szczypta soli
  • szczypta  gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Zacznij od beszamelu. W garnuszku rozgrzej masło, wsyp mąkę i porządnie wymieszaj. Jak zacznie bulgotać, wlej połowę mleka i energicznie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Następnie dolej resztę mleka, zagotuj i poczekaj aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i gałką.

Rozgrzej grilla, patelnię grillową lub zwykłą nieprzywierającą patelnię. Wszystkie kromki chleba posmaruj w jednej strony beszamelem. Połóż naprzemiennie szynkę i ser. Przykryj drugimi kromkami i wierzch natłuść masłem. Tak przygotowane kanapki piecz po obu stronach po kilka minut aż ładnie się zrumienią. Podczas pieczenia dociskaj lekko, aby całość ładnie się złączyła. Na końcu posyp tosty startym serem i trzymaj jeszcze chwilkę aż ten zacznie się topić.

Podawaj gorące, najlepiej z zieloną sałatką z winegretem.

7 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *