Treściwa, ale wciąż lekka, zdrowa i pyszna zupa z mojej ulubionej botwinki. Zaprawiona śmietaną kojarzy mi się z najlepszą domową zupą. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Po prostu idealna.
Składniki na 4-6 porcji:
- ok. 2,5 l wody
- ok. 300 g wołowiny z kością
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 6 mniejszych ziemniaków
- pęczek botwinki z buraczkami
- 200 ml śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sok z połowy cytryny
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz
- koperek do podania
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte mięso oraz marchewkę z pietruszką. Piecz całość ok. 45 minut aż ładnie się zarumieni i da lepszy smak zupie.
Tak upieczone mięso i warzywa przełóż do garnka (wytopiony tłuszcz wylej), zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj ok. 1 godziny. W połowie tego czasu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Po tym czasie dodaj pokrojoną dosyć drobno botwinkę razem z buraczkami, gotuj ok. 5 minut. Dodaj czosnek, cukier, sok z cytryny oraz pieprz i sól. Następnie dodaj śmietanę najpierw zaprawiając ją kilkoma łyżkami zupy, a potem wlewając całość do zupy. Wymieszaj, ponownie zagotuj i podawaj z posiekanym koperkiem.
po prostu pyszna klasyka! :)
Uwielbiam zupy z botwinki! :)
Ale dobroci :D
ja mam dzisiaj taką zupkę,uwielbiam :)
Ja zawsze zajadam się botwinką, pychota !
I moja ulubiona, pycha!
dziś miałam zupę z botwinki na obiad,ale zrobię Twoją wersję z chęcią:)