Jestem zwolenniczką prostych ciast. Świeże drożdżowe z masłem albo ciasto z owocami – najlepiej świeżymi, nagrzanymi słońcem. Dlatego wiosną i latem jadłabym wyłącznie proste klasyki, aby nasycić się sezonowymi owocami na cały rok. A sezon rozpoczynam oczywiście rabarbarem, który pojawia się pierwszy. Lekko kwaskowaty doskonale łączy się ze słodkim creme pastissiere, czyli podstawowym kremem cukierniczym, takim prawie naszym budyniem. Do tego soczyste truskawki i doskonały deser gotowy!
Składniki na ciasto o średnicy 23 cm:
Składniki na kruchy spód:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
Składniki na mus rabarbarowy:
- 5 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
Składniki na creme patissiere:
- 350 ml tłustego mleka
- 4 żółtka
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- garść truskawek
Wykonanie:
Zacznij od spodu. Wszystkie składniki szybko zagnieć w kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie formę wysmaruj masłem i posyp odrobiną mąki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Następnie rozwałkuj ciasto na kształt formy i wyklej są dokładnie. Nakłuj widelcem, aby ciasto nie urosło i włóż do lodówki jeszcze na jakieś 10 minut. Następnie od razu włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut aż ciasto ładnie się zezłoci. Wystudź.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (mikserem lub trzepaczką). Dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę. Do mieszaniny wlewaj powolutku gorące mleko i energicznie mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Następnie przelej całość do garnka i podgrzewaj aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przykryj folią, aby nie powstał kożuch. Całkowicie ostudź.
Oczyść rabarbar i potnij go na małe kawałki. Smaż razem z cukrem aż powstanie gładki mus. Możesz dodatkowo całość przecedzić przez sitko, ale nie ma takiej konieczności. Wystudź.
Truskawki pozbądź szypułek i przekrój na połówki.
Na wystudzony spód wyłóż i rozsmaruj mus z rabarbaru, pokryj kremem budyniowym i udekoruj truskawkami. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Schłódź w lodówce.
ooo taką to bym z miłą chęcią zjadła :)
o nie.. to nie jest proste ciasto! To jedno z lepszych połączeń smakowych! i jak pięknie się prezentuje.. mniam! <3
Wygląda obłędnie :)
Pyszna propozycja, musi smakować bosko :)
Hmm, ale zapachniało wiosną :D
Fantastyczna kompozycja kwaskowy rabarbar i słodkie truskawki :)
Uwielbiam tarty a ta wygląda wyjątkowo ;)
Pozdrawiam
wpraszam się po kawałek, solidny:)