Tarta z rabarbarem, kremem budyniowym i truskawkami

Jestem zwolenniczką prostych ciast. Świeże drożdżowe z masłem albo ciasto z owocami – najlepiej świeżymi, nagrzanymi słońcem. Dlatego wiosną i latem jadłabym wyłącznie proste klasyki, aby nasycić się sezonowymi owocami na cały rok. A sezon rozpoczynam oczywiście rabarbarem, który pojawia się pierwszy. Lekko kwaskowaty doskonale łączy się ze słodkim creme pastissiere, czyli podstawowym kremem cukierniczym, takim prawie naszym budyniem. Do tego soczyste truskawki i doskonały deser gotowy!

tarta z kremem budniowym, rabarbarem i truskawkami

Składniki na ciasto o średnicy 23 cm:

Składniki na kruchy spód:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki na mus rabarbarowy:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru

Składniki na creme patissiere:

  • 350 ml tłustego mleka
  • 4 żółtka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • garść truskawek

Wykonanie:

Zacznij od spodu. Wszystkie składniki szybko zagnieć w kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na minimum godzinę do lodówki. W tym czasie formę wysmaruj masłem i posyp odrobiną mąki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Następnie rozwałkuj ciasto na kształt formy i wyklej są dokładnie. Nakłuj widelcem, aby ciasto nie urosło i włóż do lodówki jeszcze na jakieś 10 minut. Następnie od razu włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut aż ciasto ładnie się zezłoci. Wystudź.

Przygotuj krem. Mleko zagotuj. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę (mikserem lub trzepaczką). Dodaj ekstrakt z wanilii i mąkę. Do mieszaniny wlewaj powolutku gorące mleko i energicznie mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Następnie przelej całość do garnka i podgrzewaj aż masa wyraźnie zgęstnieje. Zdejmij z ognia i przykryj folią, aby nie powstał kożuch. Całkowicie ostudź.

Oczyść rabarbar i potnij go na małe kawałki. Smaż razem z cukrem aż powstanie gładki mus. Możesz dodatkowo całość przecedzić przez sitko, ale nie ma takiej konieczności. Wystudź.

Truskawki pozbądź szypułek i przekrój na połówki.

Na wystudzony spód wyłóż i rozsmaruj mus z rabarbaru, pokryj kremem budyniowym i udekoruj truskawkami. Możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Schłódź w lodówce.

9 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *