Chociaż “vigilia” nie sugeruje Świąt Wielkanocnych, tę zupę jada się właśnie na wiosenne święta. My mamy żurek tudzież biały barszcz, a Hiszpanie zajadają zupę na bazie ciecierzycy z dodatkiem szpinaku i dorsza. Zupa jest dosyć gęsta i bardzo sycąca, zdecydowanie wystarcza za cały obiad. Poprzez dodatek ryby i wędzonej papryki jest dosyć intensywna w smaku i nieco specyficzna. Na pewno warto ją wypróbować, bo zdecydowanie różni się od naszych polskich zup. Ja polecam.
Składniki na 6 porcji:
- 250 g suszonej cieciorki
- 300 g świeżego szpinaku
- 150 g fileta z dorsza – oryginalnie używa się popularnego w Hiszpanii i Portugalii bacalao, czyli solonego i suszonego dorsza, którego przed spożyciem moczy się przez dwie doby w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie używa jak zwykłej ryby; niestety poprzez utrudniony dostęp i cenę tego przysmaku użyłam zwykłego fileta, który jednak w moim odczuciu jest jak najbardziej w porządku
- 1 l bulionu warzywnego lub rybnego
- 1 l wody
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
- 4-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 kromka wiejskiego chleba
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól do smaku
Wykonanie:
Cieciorkę namocz w wodzie przez całą noc, następnie wylej wodę z moczenia i zalej ją litrem świeżej wody. Gotuj pod przykryciem ok. godziny czasu.
W tym czasie pokrój w drobną kosteczkę marchewkę, cebulę i czosnek. Ziemniaka obierz i pokrój w nieco większą kostkę. Rybę pokrój na większe kawałki.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż ok. 10-15 minut na małym ogniu aż warzywa się zezłocą, ale nie przypalą. Dodaj marchewkę i ziemniaka, smaż kolejnych kilkanaście minut. Dodaj wędzoną paprykę i sól. Na końcu dodaj rybę i smaż już tylko chwilę. Tak przygotowane tak zwane sofrito dodaj do ugotowanej cieciorki i zalej litrem bulionu. Gotuj kilka minut, a w między czasie na odrobinie oliwy podsmaż po parę sekund szpinak i dodaj do zupy.
Na patelni podsmaż kromkę chleba i następnie zblenduj ją razem z żółtkiem jajka dodając do rozrzedzenia trochę wywaru z zupy. Chlebową papkę dodaj do zupy i porządnie wymieszaj, aby zagęścić danie. Jeszcze chwilę gotuj i podawaj razem z ugotowanym białkiem jajka.
Z chęcią spróbuję, lubię takie smaki :)
Dla nas to trochę egzotyczna zupa, ale na pewno warto spróbować : )
Mam wszystkie składniki, zrobię po świętach, bo takie połączenie to w 100% moje smaki. Bardzo ciekawy przepis :)
Kuszące połączenie, tyle pyszności w jednej zupie:)
Biegnę z talerzem po dokładkę:)
Zapisuję! :>