Potaje de vigilia – hiszpańska zupa wielkanocna

Chociaż “vigilia” nie sugeruje Świąt Wielkanocnych, tę zupę jada się właśnie na wiosenne święta. My mamy żurek tudzież biały barszcz, a Hiszpanie zajadają zupę na bazie ciecierzycy z dodatkiem szpinaku i dorsza. Zupa jest dosyć gęsta i bardzo sycąca, zdecydowanie wystarcza za cały obiad. Poprzez dodatek ryby i wędzonej papryki jest dosyć intensywna w smaku i nieco specyficzna. Na pewno warto ją wypróbować, bo zdecydowanie różni się od naszych polskich zup. Ja polecam.

hiszpańska zupa

Składniki na 6 porcji:

  • 250 g suszonej cieciorki
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 150 g fileta z dorsza – oryginalnie używa się popularnego w Hiszpanii i Portugalii bacalao, czyli solonego i suszonego dorsza, którego przed spożyciem moczy się przez dwie doby w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli, a następnie używa jak zwykłej ryby; niestety poprzez utrudniony dostęp i cenę tego przysmaku użyłam zwykłego fileta, który jednak w moim odczuciu jest jak najbardziej w porządku
  • 1 l bulionu warzywnego lub rybnego
  • 1 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki w proszku
  • 4-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 kromka wiejskiego chleba
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku

Wykonanie:

Cieciorkę namocz w wodzie przez całą noc, następnie wylej wodę z moczenia i zalej ją litrem świeżej wody. Gotuj pod przykryciem ok. godziny czasu.

W tym czasie pokrój w drobną kosteczkę marchewkę, cebulę i czosnek. Ziemniaka obierz i pokrój w nieco większą kostkę. Rybę pokrój na większe kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę z czosnkiem. Smaż ok. 10-15 minut na małym ogniu aż warzywa się zezłocą, ale nie przypalą. Dodaj marchewkę i ziemniaka, smaż kolejnych kilkanaście minut. Dodaj wędzoną paprykę i sól. Na końcu dodaj rybę i smaż już tylko chwilę. Tak przygotowane tak zwane sofrito dodaj do ugotowanej cieciorki i zalej litrem bulionu. Gotuj kilka minut, a w między czasie na odrobinie oliwy podsmaż po parę sekund szpinak i dodaj do zupy.

Na patelni podsmaż kromkę chleba i następnie zblenduj ją razem z żółtkiem jajka dodając do rozrzedzenia trochę wywaru  z zupy. Chlebową papkę dodaj do zupy i porządnie wymieszaj, aby zagęścić danie. Jeszcze chwilę gotuj i podawaj razem z ugotowanym białkiem jajka.

6 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *