Sos tatarski

Sos tatarski to bardzo znany zimny sos nie tylko w kuchni polskiej. Często spotykam się z nim za granicą jako dodatek do… frytek :-) Bez problemu można kupić gotowca w słoiku, ale taki sos pozostawia wiele do życzenia. Warto zatem zrobić ten prosty dodatek samodzielnie. Wertując internet znalazłam wiele przepisów, w których całość jest niemalże zblendowana, bardzo gładka. Osobiście wolę wyczuwalne kawałki ogórków i grzybków. Wy zróbcie tak, jak wolicie. Najważniejsze jednak to doprawienie sosu. Nie żałujcie cukru, wszak sos to idealny balans między smakiem kwaśnym a lekko słodkim. Do tego dużo odświeżającego kopru i szczypioru. Przepis doskonały!

sos tatarski

Składniki na 4-6 porcji:

  • 10 bardzo małych ogórków konserwowych lub 5 większych
  • 10 małych grzybków konserwowych
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku drobnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. Dijon)
  • pół łyżeczka cukru
  • spora szczypta pieprzu
  • ewentualnie odrobina soli

Wykonanie:

Ogórki i grzybki dosyć drobno posiekaj, ale nie na papkę.

Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw cukrem i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek, a następnie ogórki i grzybki. Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj soli.

Przed podaniem schłódź w lodówce. Podawaj jako dodatek do wędlin, jajek, ryb.

8 thoughts

  1. Świetny ten sosik, choć w mojej rodzinie robi się go inaczej to ten wygląda i zawiera składniki pierwsza klasa. Jest prawie siostrzany z wersją mojej teściowej która też jest pyszna :)

  2. Wygląda świetnie. Jadałam go u innych. Co roku obiecuję sobie, że zrobię ten sos. Może właśnie nadszedł czas – podsunęłaś mi przepis : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *