Sos tatarski to bardzo znany zimny sos nie tylko w kuchni polskiej. Często spotykam się z nim za granicą jako dodatek do… frytek :-) Bez problemu można kupić gotowca w słoiku, ale taki sos pozostawia wiele do życzenia. Warto zatem zrobić ten prosty dodatek samodzielnie. Wertując internet znalazłam wiele przepisów, w których całość jest niemalże zblendowana, bardzo gładka. Osobiście wolę wyczuwalne kawałki ogórków i grzybków. Wy zróbcie tak, jak wolicie. Najważniejsze jednak to doprawienie sosu. Nie żałujcie cukru, wszak sos to idealny balans między smakiem kwaśnym a lekko słodkim. Do tego dużo odświeżającego kopru i szczypioru. Przepis doskonały!
Składniki na 4-6 porcji:
- 10 bardzo małych ogórków konserwowych lub 5 większych
- 10 małych grzybków konserwowych
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku drobnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. Dijon)
- pół łyżeczka cukru
- spora szczypta pieprzu
- ewentualnie odrobina soli
Wykonanie:
Ogórki i grzybki dosyć drobno posiekaj, ale nie na papkę.
Jogurt wymieszaj z majonezem i musztardą. Dopraw cukrem i pieprzem. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek, a następnie ogórki i grzybki. Całość wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dodaj soli.
Przed podaniem schłódź w lodówce. Podawaj jako dodatek do wędlin, jajek, ryb.
Świetny ten sosik, choć w mojej rodzinie robi się go inaczej to ten wygląda i zawiera składniki pierwsza klasa. Jest prawie siostrzany z wersją mojej teściowej która też jest pyszna :)
To wygląda tak cudnie, że mógłbym jeść sam sos, łyżkami :D
Wygląda świetnie. Jadałam go u innych. Co roku obiecuję sobie, że zrobię ten sos. Może właśnie nadszedł czas – podsunęłaś mi przepis : )
I bardzo apetyczne zdjęcie :)
Mój ulubiony :) mniam :)
Do jajek idealny;)
Ja też wolę jak składniki są pokrojone i chrupią w zębach :) Pyszota sosik :)
Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego sosu:)