Rillettes z łososia

Rillettes to rodzaj francuskiej przystawki. Coś pomiędzy pasztetem, a naszym smalcem. Idealne do smarowania pieczywa, obowiązkowo popijane dobrym winem. Klasyczna wersja to pasta z wieprzowiny, bardzo tłusta, ale też bardzo smaczna. Dzisiaj chciałam Wam pokazać nieco lżejszą wersją, na bazie łososia. Pasta sprawdzi się doskonale jako przystawka, ale też, po prostu, jako smarowidło śniadaniowe. I rzeczywiście, aż prosi się o kieliszek wytrawnego, białego wina. Doskonała w swej prostocie, idealnie sprawdzi się również na świątecznym stole. Bardzo polecam.

rillettes z łososia

Składniki na 4 porcje:

  • 300 g świeżego łososia
  • 150 g łososia wędzonego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12, 18 lub 22%
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy, np. Dijon
  • sok z jednej cytryny i skórka otarta z połowy
  • świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Świeżego łososia umyj, usuń ewentualne ości, oprósz solą i pieprzem i polej sokiem z połowy cytryny. Owiń w folię aluminiową i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach. Wystudź.

W większej misce wymieszaj śmietanę z musztardą oraz z sokiem z pozostałej połowy cytryny, skórką i pieprzem. Dodaj posiekane zioła, wymieszaj. Dodaj drobno porwanego łososia wędzonego i porwanego upieczonego. Delikatnie wymieszaj całość do powstania pasty. Nie musi być ona gładka, lepiej, gdy są wyczuwalne kawałki ryby.

Pastę podawaj ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Pastę dodatkowo można jeszcze skropić sokiem z cytryny.

6 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *