Klasyczna pascha waniliowa

Tradycyjna wielkanocna pascha to skarb kuchni rosyjskiej oraz ukraińskiej. W związku z czym znana była również na naszych wschodnich kresach. Symbolizuje przede wszystkim odrodzenie, a swoim kształtem ma przypominać grób Chrystusa. Często bywa porównywana do naszego sernika na zimno, ale według mnie to deser, którego trudno porównać do jakiegokolwiek klasycznego serowego przysmaku. Przygotowywana z własnej roboty twarożku osiąga zawrotne doznania smakowe. Pascha waniliowa to dla mnie najsmaczniejszy serowy krem, delikatny, nie za słodki, idealnie wyważony. I chociaż powinna zawierać całe mnóstwo przeróżnych bakalii, które mają symbolizować dobrobyt, dla mnie wystarczająca jest wanilia, rodzynki i domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Wy dodajcie oczywiście swoje ulubione bakalie. Tradycyjnie powinna być sporządzana wyłącznie raz do roku, na Wielkanoc, ale ciężko do tej reguły się zastosować. Jest absolutnie genialna i koniecznie do powtórzenia!

pascha

Składniki na ok. 6-8 porcji:

  • 1 l tłustego mleka (może być pasteryzowane)
  • 250 g kwaśnej śmietany 12, 18 lub 22%
  • 3 jajka
  • 1 laska wanilii
  • 125 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka rodzynków zalanych wrzątkiem
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mleko wlej do garnka i zacznij podgrzewać. Laskę wanilii przekrój na pół i dorzuć do mleka. Zagotuj i usuń laskę wanilii. W tym czasie w misce wymieszaj jajka ze śmietaną na gładką masę. Po zagotowaniu mleka ogień zmniejsz na minimalny i wlewaj do niego powoli jajeczno-śmietanową masę. Cały czas gotuj i co jakiś czas mieszaj. Mieszanka ma się zważyć i rozdzielić na grudki twarogu oraz prawie przezroczystą serwatkę. Zajmie to ok. 10-15 minut. Jeżeli twarożek już wyraźnie oddzieli się od pozostałej cieczy wyłącz ogień i całość wystudź.

Sitko wyłóż gazą i przelej do niego wystudzoną zawartość garnka. Dociśnij, aby został nam tylko twaróg. Najlepiej twaróg zostawić na całą noc na sitku, aby porządne odciekł. Finalnie ma być on prawie suchy, ale nie na wiór.

Gotowy twarożek zmiel przez maszynkę lub potraktuj blenderem. Ma powstać gładka masa.

W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem aż otrzymasz prawie białą, puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niej serek aż powstanie gładka masa. Dodaj do niej bakalie, wymieszaj.

Głębszą miskę wyłóż czystą gazą i przełóż do niej krem, wyrównaj i włóż do lodówki do stężenia. Gdy pascha stężeje, przewróć ja na drugą stronę, pozbądź się gazy i podawaj.

10 thoughts

  1. Nigdy nie robiłam i chyba nawet nie jadłam paschy. Chciałam próbować w tym roku, ale tym razem jestem gościem i niewielki mam wpływ na menu ;) Może za rok :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *