Tarta z suszonymi śliwkami, limonkowym karmelem i czekoladą

Połączenie karmelu i czekolady to Wasza bajka? Jeżeli tak, będziecie zachwyceni tym przepisem. Kruche, maślane ciasto, nasączone alkoholem śliwki, lekko orzeźwiający i słodki zarazem domowy karmel, a wszystko to zwieńczone gorzką czekoladą. Uzależniające i wbrew pozorom nie za słodkie, obłędne!

tarta z karmelem, czekoladą i śliwkami

Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 23 x 20 cm:

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła zimnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki na warstwę śliwkową:

  • 100 g suszonych śliwek
  • pół szklanki rumu, brandy lub koniaku

Składniki na limonkowy karmel:

  • 120 g cukru kryształu
  • 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • skórka otarta z jednej limonki

Składniki na warstwę czekoladową:

  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%

Wykonanie:

Na samym początku śliwki zalej alkoholem i odstaw na najlepiej kilka godzin. Następnie pokrój je na mniejsze części.

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki połącz ze sobą krótko, uformuj kulę i odstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc).
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Po tym czasie ciasto krótko rozwałkuj na kształt blaszki i przełóż do przygotowanej formy. Wylep nią ciasto, łącznie z bokami. Nakłuj porządnie widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wystudź.

W tym czasie przygotuj karmel. Cukier rozsyp na dużej patelni, na całej jej powierzchni i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj acz pilnuj! Cukier ma się rozpuścić i nabrać bursztynowego koloru. Będzie to trwało kilka minut. Uważaj, żeby w tym momencie nie spalić karmelu!

Następnie wlej do roztopionego cukru połowę śmietanki i mieszaj. Roztopiony cukier wówczas znowu się zetnie, ale pod wpływem ciepła powinien z powrotem nabrać płynnej konsystencji. Dolej pozostałą część śmietanki i ponownie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania mieszaniny. Podgotujcie kilka minut aż karmel przyjemnie zgęstnieje.

Odstaw z ognia, dopraw skórką z limonki. Karmel jeszcze sporo zgęstnieje. Powinien mieć miękką, smarowną konsystencję, ale nie lejącą.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj nieco śmietanki. Wymieszaj i odstaw aż nieco wystygnie, ale wciąż będzie płynna.

Na ciasto wyłóż pokrojone śliwki i polej karmelem. Na końcu całość polej czekoladą i włóż do lodówki aż karmel i czekolada stwardnieją. Następnie pokrój w kwadraty.

11 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *