Połączenie karmelu i czekolady to Wasza bajka? Jeżeli tak, będziecie zachwyceni tym przepisem. Kruche, maślane ciasto, nasączone alkoholem śliwki, lekko orzeźwiający i słodki zarazem domowy karmel, a wszystko to zwieńczone gorzką czekoladą. Uzależniające i wbrew pozorom nie za słodkie, obłędne!
Składniki na ciasto pieczone w blaszce o wymiarach 23 x 20 cm:
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła zimnego
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na warstwę śliwkową:
- 100 g suszonych śliwek
- pół szklanki rumu, brandy lub koniaku
Składniki na limonkowy karmel:
- 120 g cukru kryształu
- 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
- skórka otarta z jednej limonki
Składniki na warstwę czekoladową:
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
Wykonanie:
Na samym początku śliwki zalej alkoholem i odstaw na najlepiej kilka godzin. Następnie pokrój je na mniejsze części.
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki połącz ze sobą krótko, uformuj kulę i odstaw do lodówki na minimum godzinę (lub na całą noc).
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Po tym czasie ciasto krótko rozwałkuj na kształt blaszki i przełóż do przygotowanej formy. Wylep nią ciasto, łącznie z bokami. Nakłuj porządnie widelcem. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut. Wystudź.
W tym czasie przygotuj karmel. Cukier rozsyp na dużej patelni, na całej jej powierzchni i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj acz pilnuj! Cukier ma się rozpuścić i nabrać bursztynowego koloru. Będzie to trwało kilka minut. Uważaj, żeby w tym momencie nie spalić karmelu!
Następnie wlej do roztopionego cukru połowę śmietanki i mieszaj. Roztopiony cukier wówczas znowu się zetnie, ale pod wpływem ciepła powinien z powrotem nabrać płynnej konsystencji. Dolej pozostałą część śmietanki i ponownie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania mieszaniny. Podgotujcie kilka minut aż karmel przyjemnie zgęstnieje.
Odstaw z ognia, dopraw skórką z limonki. Karmel jeszcze sporo zgęstnieje. Powinien mieć miękką, smarowną konsystencję, ale nie lejącą.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj nieco śmietanki. Wymieszaj i odstaw aż nieco wystygnie, ale wciąż będzie płynna.
Na ciasto wyłóż pokrojone śliwki i polej karmelem. Na końcu całość polej czekoladą i włóż do lodówki aż karmel i czekolada stwardnieją. Następnie pokrój w kwadraty.
Czy piekarnik ma byc nagrzany tylko do 20 stopni czy do 200? Dziekuje
oczywiście do 200! :-)
Boże, aż ślinka cieknie od samego czytania przepisu…
Ooooo domowa wędlina!! Skuszę się :)
Omg nie tu miała wpisać…zakręciłam się przeglądając Twoje wpisy:) Tarta bajeczna, zapisuję przepis:)
Piękna :)
limonkowy karmel! muszę tego spróbować :)
Brzmi jak najlepszy batonik.
raj dla podniebienia,takie słodkości to ja mogę jeść
Ależ u Ciebie delicje : )
Mniam, co za pyszności;)