Piersi z kurczaka na obiad już dawno mi się znudziły. Dlatego staram się je odczarować i stworzyć nieco inny ich obraz. Obiad szybki, jak to z kurczaka, ale aromatyczny i nietypowy. Piersi owinięte boczkiem zyskują nie tylko na smaku, ale też na soczystości. Do tego słodki sos na bazie winogron, który doskonale współgra ze słonym boczkiem. Kompozycja idealna. Na co dzień i od święta.
Składniki na 3-4 porcje:
- 4 małe piersi z kurczaka (ok. 500 g)
- ok. 100 g boczku, może być wędzony
- pół łyżeczki suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oliwy
- 2 garści czerwonych winogron
- ok. 150 ml słodkiego wina Marsala (może być też inne słodkie, np. Porto)
Wykonanie:
Piersi umyj i oczyść. Natrzyj tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Każdą owiń cienkimi plasterkami boczku.
Na patelni rozgrzej masło z oliwą, a następnie podsmaż przygotowane mięso z obu stron na rumiano. Następnie przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykryj przykrywką lub folią i dopiecz ok. 15-20 minut.
Na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku wrzuć winogrona i duś parę minut aż zmiękną i puszczą sok. Podlej słodkim winem i odparuj.
Upieczone mięso serwuj z winogronowym sosem.
Genialne połączenie smaków. Pychotka :)
Pyszne piersi.
Ekstra pomysł, jak zwykle :)
Kurczak w tym wydaniu wygląda pysznie : )
jakie ciekawe połączenie smaków! Kiedyś sama robiłam, ale z agrestem.. muszę się pokusić o Twą wersję, wygląda bosko! :)
Moje smaki, kurczak palce lizać :)
Fajny przepis, bo kurczak rzeczywiście nietypowy i wygląda bardzo apetycznie :) Dzięki za taki przepis, bo jak czasem mam ochotę na piersi z kurczaka to chciałoby się je przygotować jakoś inaczej :) będzie wypróbowane! :)
Bardzo ciekawy sos :)
Co za wspaniały pomysł na kurczaka:)